340 германски ресторанта получават звезда Мишлен

Елитните готвачи в Германия получават все по-голямо признание. Тази година рекордните 340 ресторанта могат да се похвалят с поне една звезда в известния гастрономически справочник на Мишлен.


Последното издание на справочника беше представено в Хамбург миналата седмица. Увеличеният брой на ресторантите със звезди изненада директора на пътеводителя "Мишлен" за Германия и Швейцария Ралф Флинкенфлугел, тъй като отрасълът се бори с недостига на квалифицирана работна ръка и нарастващите цени на продуктите и енергията. "Самите ние сме удивени от новия рекорд", каза той.

Десет ресторанта са удостоени с най-високото отличие "Мишлен" и през 2024 г. ще могат да се окичат с три звезди. Горнобаварският ресторант Ess:enz на Едип Сигл в Грасау, който преди две години получи само две звезди, премина на следващото ниво.

Останалите девет ресторанта с три звезди се намират в Берлин (Rutz), Баден-Вюртемберг (Bareiss и Schwarzwaldstube в Байерсброн), Бавария (Jan, в Мюнхен), Хамбург (The Table), Долна Саксония (Aqua, във Волфсбург), Райнланд-Пфалц (Waldhotel Sonnora в Драйс), ресторант Schanz в Пиеспорт и Саарланд (Victor's Fine Dining by Christian Bau, в Перл).

Екипът на инспекцията оцени също така 50 ресторанта с две звезди - три от които са нови - и 280 топ кухни с една звезда - 32 от които са нови. Критериите включват качество на продуктите, лично отношение, съотношение цена-качество и постоянно качество в дългосрочен план.

Общо 77 ресторанта получиха Зелена звезда за своята гастрономия, съобразена с околната среда и опазваща ресурсите - с 10 повече, отколкото през 2023 г. Но 27 кухни трябваше да се откажат от една или повече звезди, защото бяха затворени, имаха нова концепция или качеството на предлаганите ястия се влоши.

Публикуван за първи път във Франция преди повече от 100 години, малкият червен пътеводител Michelin е имал за цел да насърчи повече шофьори да пътуват и по този начин да увеличи продажбите на френската компания за гуми Michelin. Първите звезди "Мишлен" са присъдени в Германия през 1966 г./БГНЕС

Тагове: