39 градуса в Сандански, градушка удари планинските райони на Западна България

От опасна горещина до обилен дъжд и градушка - динамични са настроенията на времето през днешната събота. В нощните часове силни валежи се очакват в централните и северни части на страната, казаха за БГНЕС от НИМХ.

Най-високите температури през днешния ден са отчетени в Сандански, там живакът скочи до 39 градуса. В Благоевград термометрите показаха 36 градуса, а в Гоце Делчев - 35 градуса. В Кюстендил, където празнуват празника на черешата, жегата стигна до 35 градуса. В Пловдив живакът се покачи до 33, а в София до 32 градуса. По Черноморието температурите са по-ниски - между 29 - 31 градуса.

В следобедните часове над столицата и планинските райони на Западна България се изсипа обилен дъжд. В Монтана паднаха 26 литра. Градушки удариха Лом, Враца и Мездра, заявиха още за БГНЕС от НИМХ.

Софийското поле също бе засипано от ледени топчета в събота следобед.

Заради поройния дъжд и буря от тази сутрин община Горна Оряховица обяви частично бедствено положение. Нанесени са щети по уличната мрежа.

По-рано БНР съобщи, че 29-годишен мъж е загинал в Златарица. Предполага се, че е ударен от скъсан електрически проводник. Има селища в област Велико Търново, които са без електрозахранване.

В Противопожарните служби все още се получават сигнали за отводняване на обществени и жилищни сгради в региона.

Котел също пострада от порой сутринта. Само за час там паднаха над 60 литра на квадратен метър, наводнени бяха улици и къщи. /БГНЕС