39-ото Световно първенство по художествена гимнастика стартира в "Арена Армеец"

България за 4-ти път ще е домакин на световно първенство по художествена гимнастика, а шампионатът, който ще се проведе в „Арена Армеец“, е от изключително значение, като медалистите от него получават квоти за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Надпреварата ще бъде открита официално днес и продължава до 18 септември. БНТ ще излъчи 23 часа ефир в т.ч. всички финали в шампионата.

Девет комплекта медали ще бъдат раздадени в българската столица. Пет в индивидуалното (на обръч, топка, бухалки, лента и многобой), три при ансамблите (на 5 обръча, на 3 ленти и 2 топки и в многобоя). Ще бъде присъдена и отборна купа въз основа на резултатите в индивидуалното и ансамблите.

"За мен е огромна чест, че България посреща най-големите звезди на художествената гимнастика за четвърти път и изключително, че Световното състезание е в София за втори път в последните четири години. Аз, моят екип и всички, включени в подготовката на това събитие, работихме неуморно, с цел да създадем атмосфера на хубост и другарство, тъй че всеки да има най-хубавите условия и да остане с прелестни мемоари. Ние сме доста признателни на ФИГ за цялата поддръжка в организацията на шампионата. Сигурна съм, че това ще бъде мощно съревнование и поисквам триумф на всички гимнастички по пътя им към Париж 2024 ", обяви президентът на БФХГ Илиана Раева.

България ще разчита на медали от участничката на Игрите в Токио 2020 и двукратна европейска вицешампионка Боряна Калейн и 17-годишната дебютантка на Стиляна Николова, бронзовата медалистка в многобоя на Европейското през юни.

Ансамбълът е в състав София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, Женина Трашлиева и Маргарита Василева. От момичетата на Весела Димитрова също се очакват радостни моменти.

Сред другите изявени имена са на европейската шампионка Дария Атаманов (Израел), която едва на 16 години е готова да наследи олимпийската шампионка от Токио 2020 Линой Ашрам, както и италианката София Рафаели, двукратна международна медалистка.

Освен това тук е и ансамбълът на Италия, олимпийски бронзов медалист - Мартина Чентофанти, Алесия Маурели, Агнезе Дуранти, Даниела Могуреан, Мартина Сантандреа и Лаура Парис.

39-ото Световно първенство в София стартира в днес с квалификациите и финалите на обръч и на топка. /БГНЕС