3D химикалки и роботите BeeBot хит на шестото издание на „Зелените библиотеки“

Шестото издание на Столичната библиотека „Зелени библиотеки“ е с нови локации. Тази година към досегашните локации се присъединяват Северния парк и парк "Люлин-център". Това каза в интервю за БГНЕС директорът на Столичната библиотека, която е организатор на събитието Юлия Цинзова.

„Имаме дигитален център и дигитална библиотека. Вече работим за развитие на дигиталните умения на малките и по-големите ученици. Показваме пчелички – роботчета, 3 D писалки. Корейският център и американският са с нас“, заяви тя и добави, че по традиция техен спътник е и „Библиобусът“ на библиотеката.

„Другата притегателна точка в парка „Заимов“ е изложбата „Из парковете на София – минало и настояще“, която показва стари и нови снимки и разказва историята на софийските паркове.

„Тя е от дигиталните архиви на Столичната библиотека за парковете на София. Най-важното е, че ние ще разширим тази изложба. Ще направим за всеки парк голяма изложба и догодина ще гостуваме във всеки парк с отделна изложба. По този начин пък ние запознаваме софиянци и с историята на другите паркове“, разказа Цинзова и подчерта, че експозицията се радва на огромен интерес.

И тази година по време на „Зелените библиотеки“ всеки желаещ може да си извади безплатна годишна читателска карта.

„Тук до момента са издадени около 80. Това само за 2-2,5 часа“, посочи тя и добави, че в петте издания на инициативата са имали 15 000 посетители, над 20 000 заети книги и 5000 нови читатели на „Зелените библиотеки“, а само в рамките на първата събота на август инициативата е привлякла 150 нови читатели.

Според нея най-важното е, че създават културни пространства в парковете, защото с тях са поети, артисти, художници и музиканти.

Цинзова коментира, че по време на пандемията библиотеката не е работела 2 месеца, а след това с 50% от капацитета си, но през последните седмици се заемат между 800 и 1000 книги и добави, че през месец август културната институция ще работи с обичайното си работно време. От думите й стана ясно, че ръководството й непрекъснато купува нови заглавия, но наскоро Столичната община е дарила над 500 нови заглавия, с които книжният фонд на библиотеката е над 1 млн., а читателите им вече са над 62 000.

След години с нова читателска карта се сдобива и Жени Алексиева, която е довела 5 годишната си дъщеря, за да я потопи в магията на книгата и музиката.

„Колкото повече се чете, толкова по-добре за всички, защото разширяват мирогледа, развиват мозъка, създават мечти и всякакви хубави неща. На този етап детето ми най-много харесва вълшебства, принцеси, феи. Тези неща най-много четем в момента. Хубаво е човек да вярва във вълшебства“, убедена е Алексиева.

Майката на две деца споделя, че покрай всички грижи успява да прочете поне по 1 книга на месец и не може да каже колко книги купува през годината, защото броят им е голям.

Инициативата „Зелените библиотеки“ продължава и през останалите уикенди на август. /БГНЕС