3D изложба разказва за живота на братя Шкорпил

Идеята винаги е била да направим нещо повече за братя Шкорпил, но с времето трябваше да решим как да подходим, за да го направим. Имало е конференции и други събития посветени на тях, но проблемът е, че нещата се движат за по-специализираната публика - хора, които се занимават с наука, история и археология. Ние решихме да направим изложба, достъпна за хората, които се интересуват от история, но не са професионалисти.

Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Атанасов, един от участниците в изготвянето на изложбата.

Атанасов каза, че проблемът, който са искали да решат е да направят изложбата по-интересна за младото поколение - да се направят нещата по-достъпни.

"Причината да изберем братя Шкорпил е това, че те са основатели на музейното дело във Варна. На практика те са създали Варненския археологически музей, а ние - организаторите сме от там", обясни Атанасов. Той разказа, че изложбата и в момента се съставя. "Тя е динамична, но самото начало се постави в средата на 2017 г., когато изработихме първия куб, когато направихме първия опит за уеб платформа, в която да поставяме съдържание за братя Шкорпил", посочи Атанасов и добави, че преди изложбата да дойде в столицата, е била в Добрич, Габрово, Русе и Попово.

"Хората могат да видят много неща, защото нашата изложба е различна. Тя е трислойна", каза той и обясни, че има едно физическо ниво - два куба, които хората могат да пипнат, QR код - който след сканиране отвежда читателя в специален сайт, в който може да научи повече за братя Шкорпил, както и мобилно приложение - то позволява да носите изложбата навсякъде с вас и да следите, когато се публикува нова информация. Атанасов разказа, че изложбата е специална, защото тя може да бъде на много места. "Ако имате приложението тя е навсякъде с вас", уточни той и добави, че тъй като до момента изложбата е съставена от два куба, при нужда единият куб може да е в един музей, докато другият да е в друг град.

Атанасов разкри, че имат идея да направят трети куб свързан с интересите на братя Шкорпил в природните науки. Той каза, че засега не планират постоянни изложби на техните творения за братя Шкорпил, защото смисълът на подобен тип изложби е да пътуват и да имат досег до по-голяма публика. Всички желаещи да се запознаят с тази различна и иновативна изложба могат да го направят до 11 ноември в Музея "Земята и хората"

Организатори и съставители на изложбата "Братя Шкорпил - пазители на историята" са Наталия Енева и Петър Атанасов. Изложбата представлява художествен проект с новаторски характер, чиято цел е, чрез използване на добавена реалност и мобилни устройства, динамично, достъпно и атрактивно да представя и популяризира неизвестни и малко известни факти, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Хермин Шкорпил, с техния живот и научна дейност в България. /БГНЕС