4 април-Ден на витамин С: Незаменим при настинка, но прием над 2 гр на ден е опасен

Витамин С не е полезен за предотвратяване на настинки, но може да облекчи симптомите им и да намали продължителността им средно с 18%. В същото време излишъкът на витамин С в организма може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, каза пред репортери Анна Слатецкая, педиатър в Руската детска клинична болница "Н.И.Пирогов".

"Прекаленото количество витамин С е свързано с образуването на камъни в бъбреците. Някои проучвания показват, че непрекъснатият прием на 1 г аскорбинова киселина увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците с 40-50%", казва тя. Освен това приемането на различни добавки с това вещество във високи дози може да доведе до болки в корема, гадене, диария и алергични реакции.

Средната физиологична потребност на възрастните е 90 mg дневно, което съответства на чаша прясно изцеден портокалов сок. По време на бременност, кърмене и при хора в напреднала възраст той е по-висок - 100-120 mg. При деца той е 40-75 mg дневно, в зависимост от възрастта.

Експертът добави, че човешкият организъм не синтезира сам аскорбинова киселина, а може да я получи само отвън.

"При ежедневна консумация на храни, съдържащи този елемент в дневна доза, не е необходимо да се приемат допълнителни хранителни добавки. Не трябва да се забравя, че витамин С е чувствителен към температурата и готвенето с топлинна обработка го унищожава.

Въпреки това дефицитът на витамин С, отбелязва лекарят, се среща рядко, само при хора с недостатъчно разнообразно хранене и такива, които трудно контролират храненето си, като например при депресия, злоупотреба с алкохол и наркомания. Според нея е трудно да се създаде излишък от витамин С с храната - той се разтваря във вода и излишъкът му лесно се отделя с урината. "Границата на прием без никакви странични ефекти е доста висока - 2 гр на ден, толкова се съдържат в 30 портокала", допълва тя.

"Съвременните изследвания показват, че витамин С е безполезен за предотвратяване на настинки. Вярно е, че по време на заболяване той може да облекчи симптомите и да намали продължителността му средно с 18%. Затова трябва да приемате витамин С не преди настинка, а по време на нея", казва Слатецкая.

Според нея терапевтичната доза витамин С на ден е 1-2 грама. Ефективността на това лечение е "много по-висока" при професионалните спортисти, казва Слатецкая. Периодът на простудните заболявания се намалява наполовина, казва тя.

Всяка година на 4 април се отбелязва Денят на витамин С. За първи път е изолиран в чист вид през 1928 г. Събитието има за цел да повиши осведомеността на хората за веществото. /БГНЕС