4 дни преди Гергьовден в Търново няма агнешко

Дни преди Гергьовден, прясно агнешко месо не е заредено по месарниците и супермаркетите във Велико Търново. В част от търговските обекти ще осигурят месо в края на седмицата, в други изобщо няма да предлагат агнешко. Причината е рекордно високата цена на стоката и намалял интерес от потребителите. В момента се предлагат само замразени карантии и агнешки главички, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Във верига месарници в града заредили агнешко за два дни около Великден и спрели с доставките. Част от редовните клиенти на магазина тази година не пазарували, друга част си купили, най-вече разфасовки от по 1 кг заради високата цена. Потребители, основно пенсионери, които през предишните години празнували с агнешко на Гергьовден, тази година няма да си купят. Други ще отделят от бюджета си над 100 лева, за да се съберат семейно на Гергьовден.

Имаше интерес и клиенти, които миналата година са си купували, пак се върнаха при нас, на цена от 25,99 лева килограма, разказва Юлия Цончева, продавач- консултант.

„Имаше плешка и бут, и разфасовани на порции, понеже много хора си купуваха по килограм, килограм и половина, тъй като една плешка или бут тежи 2- 3 килограма и излиза 60 лева! Сега също очакваме по Гергьовден на същата цена. Питат, но в момента нямаме, хората от вчера са започнали да питат дали за Гергьовден ще очакваме”, допълва Цончева.

„Агнешкото вече го купих. Бях купила два бута – единият за Великден, другият за Гергьовден, за да спазим традицията и да се съберем семейството. Започнахме от 50 и няколко лева, след това 78 лева, а тази година 105 лева двата бута! Но такава е традицията и поне със семейството ми да се съберем и да го отпразнуваме, да сме богати на спомени“, споделя великотърновка. /БГНЕС