4 милиарда евро за здравеопазване в Германия

Германското правителство ще отпусне 4 милиарда евро до 2026 г. за укрепване на здравеопазването, което федералните провинции ще трябва да инвестират в наемане на повече персонал, дигитализация и развитие на устойчиви структури, съобщава Дойче Веле.

На пресконференция за представяне на споразумението, постигнато снощи между федералното правителство и правителствата на федералните провинции, министъра на здравеопазването Йенс Шпан уточни, че този "Пакт за общественото здравеопазване" ще създаде поне 1500 нови работни места до края на 2021г.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Ланшет и здравният министър Йенс Щпан на инспекция за новите методи на лечение

Целта е до края на 2022 г. да може да се открият най-малко 5000 нови работни места за лекари, квалифициран персонал и административен персонал в областта на общественото здраве, тоест допълнителни 3500, за които ще бъдат отпуснати над 3 милиарда евро, добави той.

Още 800 милиона от пакета ще бъдат инвестирани в цифровизация, за да има взаимосвързана система от съвременни здравни отдели на всички нива.

Шпан също така подчерта инвестицията от 50 милиона евро в международни летища и пристанища, оборудвани със специално оборудване съгласно международните здравни разпоредби, като тези на Франкфурт, Мюнхен, Берлин, Хамбург и Дюселдорф в първия случай, и Хамбург и Бремен във втория, което определи като много важно взаимосвързания свят.

Помощта ще бъде предоставена на федералните провинции на шест транша до 2026 г., каза той./ БГНЕ