4 млн. лв. са вече изплатените компенсации за небитовите потребители на ток

Вече има изплатени компенсации за небитовите клиенти на ток по правителствената програма с помощ от 110 лв. за мегаватчас. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков, предаде репортер на БГНЕС.

„Към настоящия момент изплатените компенсации възлизат на около 4 млн. лв. Това е по-малко от 1%, но е само за последните няколко дни. От 1 декември ще започне сериозната част от компенсациите, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки“, уточни министър Живков.

По думите му 450 млн. лв. е цялата сума на компенсациите до всички крайни клиенти за октомври и ноември.

За декември парламентът трябва да предприеме други мерки, каза Живков. Към момента има подписани 44 договора с търговци и доставчици. Остават още 3, 4 договора, за да се обхванат на 100% небитовите клиенти.

"Всички работим активно, за да може тази помощ да стигне максимално бързо до крайните клиенти, но работим с необходимото внимание, защото става въпрос за голям обем от публични средства и всичко минава през проверки и контроли", отбеляза Живков.

Той увери, че всеки, които попада в групата, която засяга решението на МС, ще получи своята компенсация. Компенсациите се отнасят за всички небитови крайни клиенти.

Министерството е разработило информационна кампания, за да се достигне до максимален брой крайни клиенти, за да си изберат доставчик. /БГНЕС