4 пункта за регистрация на украинци заработиха в Морска гара в Бургас

Четири пункта за издаване на удостоверения за временна закрила на украински граждани започнаха работа тази сутрин в кризисния център в Морска гара - Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Пунктовете ще се обслужват от полицейски служители и ще подпомагат дейността на държавната агенция за бежанците. Общо 60 полицейски служители са обучени от Агенция по бежанците. Всеки ден от тях ще бъдат ангажирани между 6 и 8 служители в зависимост от наплива по пунктовете.

От рано сутринта днес се образува опашка пред кризисния център. Основните притеснения на украинските бежанци са свързани с уреждане на здравния им статус. Оказва се, че личните лекари нямат капацитет да поемат непрекъснато увеличаващия поток от бежанци по морето. Поетапно подобни пунктове до края на седмицата ще бъдат разкрити и в полицейските управления в Несебър, Поморие, Созопол и Приморско.

ОДМВР Бургас има готовност да разкрие пунктове и в останалите общини на Бургаска област, ако има такава необходимост.

"Призоваваме украинските граждани да следят информационния поток, като се насочат към най-удобния им пункт за издаване на удостоверения за временна закрила едва след като бъде обявено, че същия вече работи", коментира за БГНЕС комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас.

БГНЕС припомня, че Областния кризисен център на Морска гара работи от 09.00 до 18.00 ч. всеки ден. /БГНЕС