4 загинали при взрив в близост до протест в Пакистан

Най-малко четирима души са загинали при взрив на бомба в близост до политически протест в Пакистан, съобщиха официални лица, докато страната се подготвя да отиде на избори следващата седмица, предаде АФП.


Полицията в столицата на провинция Белуджистан Квета съобщи, че бомба, поставена на мотоциклет, е избухнала по време на протест на поддръжници на партията "Пакистански техрик-е-инсаф" (ПТИ) на лишения от свобода бивш премиер Имран Хан.

"Шествието на ПТИ минаваше оттам, но не е ясно дали е бил мишена или не", заяви висшият полицейски служител Фархан Захид.

Васим Баиг, говорител на здравния отдел на провинцията, заяви, че освен четиримата убити са ранени и шестима души.

В изявление ПТИ съобщи, че трима нейни активисти са били сред загиналите на митинга - колона от мотоциклети и автомобили, която преминава през града, за да подкрепи свой кандидат преди националните избори, насрочени за 8 февруари.

Говорител на партията заяви, че е твърде рано да се каже дали те са били умишлено набелязани.

Пакистанската избирателна комисия заяви, че провежда разследване.

Нападението беше извършено само няколко часа след като основателят на ПТИ Имран Хан беше осъден на десет години затвор по обвинение в изтичане на секретни държавни документи.

Хан и ПТИ твърдят, че са подложени на безпрецедентни репресии, целящи да предотвратят връщането им на власт на изборите на 8 февруари.

71-годишната бивша звезда на крикета беше свален от поста си през 2022 г. и започна кампания на противопоставяне срещу военните управляващи в Пакистан, които според него са заговорничили да сложат край на премиерството му.

Оттогава той е погребан под лавина от съдебни дела и му е забранено да се кандидатира за поста, докато ПТИ до голяма степен е изтласкана от публичното пространство.

Пакистан страда и от криза в сигурността, като след връщането на талибаните на власт в съседен Афганистан броят на нападенията на бойци рязко се увеличи.

По данни на базирания в Исламабад Център за изследвания и проучвания в областта на сигурността през миналата година жертвите са достигнали шестгодишен връх, като са били убити повече от 1500 цивилни граждани, служители на силите за сигурност и бойци.

Исламабад обвинява талибаните за нарастването на броя на нападенията, като твърди, че те не правят достатъчно, за да изкоренят войнствеността в Афганистан. /БГНЕС

Тагове: