40 еколози от Европа казаха „не“ на магистралата през Кресненския пролом

Скандирания "Спаси дефилето" огласиха днес Кресненското дефиле, от мост над р. Струма бе спуснат транспарант: "Спаси Кресна-магистралата извън дефилето", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

40 защитници на природата от цяла Европа, членове на мрежата: "Приятели на Земята" дойдоха днес в дефилето от форум в София, за да кажат "Не" на магистралата през пролома.

„Имаме гости от Мрежата „Приятели на Земята“ – европейска международна мрежа – една от най-големите, който правят годишната си среща в България. Причината те да са тук е да изразят солидарност с нашата кампания „Да спасим Кресненския пролом“, каза Десислава Стоянова от сдружение „За Земята“.

Тя обясни пред медиите, че днес са тук за да покажат, че имат международна подкрепа. По-късно те ще проведат среща с хората в Кресна.

„За съжаление заради строителни интереси, ние сме поставени в ситуация, при която магистралата е поставена от двете страни в Дефилето. Вече има унищожаване на животински видове и ние се опасяваме, че този избран вариант магистралата да минава през Кресненския пролом ще унищожи още повече това биоразнообразие, но ще бъде опасно и за самите пътуващи, тъй като трябва да се изправят завой, за да се вдигне скоростта. Това не е разписано в екооценката, приета от правителството“, допълни Стоянова.

Тя обясни че европартньорите им изразяват пълна солидарност с тях, а днес в Уелс подобна кампания заради автомагистрала, преминаваща през защитена зона, била спряна след 20-годишни усилия.

„Ние знаем, че има алтернатива и тя е извън дефилето. И тя не е по-скъпа от избрания сега вариант. Не са само екологични аргументите, а и икономически, очакванията ни са, че ЕК ще застане зад спазването на екологичното законодателство“, завърши Стоянова.

Надеждата й е, че българските власти ще приемат по-добро решение, а хората в Кресна също са на това мнение.

Еколозите пристигнаха в дефилето след участие в конференция на тема: „Защита на околната среда в условията на ограничена демокрация“.

А в мрежата „Приятели на Земята“ членуват активно 175 организации от цял свят, в Кресненския пролом днес дойдоха 40 членове на мрежата от почти всички европейски страни, както и един представител на Уругвай. /БГНЕС