40 кораба със зърно се готвят да отплават от Украйна

Делегациите на ООН, Турция и Украйна одобриха графика за движение на 14 кораба в хуманитарния морски коридор на 31 октомври. Това се казва в изявление, публикувано тази вечер от мисията на световната организация към базирания в Истанбул Съвместен координационен център (СКЦ).

"Делегациите на Украйна, Турция и ООН се споразумяха за плана за движение по морския хуманитарен коридор за утре, 31 октомври, на 14 кораба, от които 12 от украински пристанища и 2 до украински пристанища", се казва в изявлението. ООН информира руската делегация за това решение.

В същото време СКЦ уточни, че шест кораба са започнали да се движат от украинските пристанища, но все още не са навлезли в хуманитарния коридор. Общият товар на тези кораби е 186 400 тона хранителни продукти. Общо 21 плавателни съда с товар от около 700 хил. тона храни чакат разрешение да се отплават от украинските пристанища и прилежащите им води. Сред тях е и корабът на Световната продоволствена програма на ООН Ikaria Angel, превозващ 30 000 тона пшеница за задоволяване на продоволствените нужди на жителите на Източна Африка.

Делегациите на ООН и на Турция в Съвместния съвет за сътрудничество се споразумяха също така да създадат 10 инспекционни екипа, които да проверят 40-те кораба в понеделник. "За да продължи работата по инициативата "Черно море", делегациите на Турция и ООН бяха помолени да предоставят 10 инспекционни екипа, които да извършат проверки на 40-те напускащи кораба. Украинската делегация прие плана за инспекция. Руската делегация е информирана", се отбелязва в текста.

На 30 октомври нямаше движение на плавателни съдове в морския хуманитарен коридор съгласно договореностите за зърното, въпреки че, както беше отбелязано по-горе, шест плавателни съда с товари отплаваха от украинските пристанища, но все още не бяха навлезли в морския хуманитарен коридор. Те остават в украински териториални води. "Днес, 30 октомври, няма движение по коридора", се казва в изявлението.

Общият обем на храните, изнесени от Украйна от началото на функционирането на коридора на 1 август, възлиза на 9 521 645 тона./БГНЕС