40 млрд. долара губят застрахователите заради природните бедствия

Загубите на застрахователните компании през първата половина на 2021 г. поради екстремните метеорологични условия достигнаха почти 40 млрд. долара – най-високата сума за този период на годината през последното десетилетие. Това съобщи „Файненшъл таймс“, позовавайки се на проучване на швейцарската застрахователна компания Swiss Re.

Климатично обусловените метеорологични условия, свързани с бързото градско развитие в райони, застрашени от бедствия, доведоха до "най-голямата застрахователна загуба от природни бедствия" от 2011 г. насам, след земетресенията в Япония и Нова Зеландия, се казва в доклада. По-специално, загубите на застрахователните компании поради зимната буря в Северна Америка на 13-17 февруари достигнаха 15 милиарда долара.

Изследователите от Swiss Re все още не са изготвили прогнози за загубите за застрахователите през втората половина на годината, но според говорителя на компанията Мартин Бертог, този сегмент може да се превърне в рекордна загуба, предвид тежките наводнения през юли в Китай и Европа.

Според германски експерти застрахователната загуба от опустошителните наводнения в Западна Германия може да достигне 5 милиарда евро.

Според Swiss Re, в резултат на различни бедствия са загинали или изчезнали около 4500 души. /БГНЕС