42 служители във Венецуела са арестувани при антикорупционна акция

42 души са арестувани във Венецуела в рамките на антикорупционна акция в държавната петролна компания PDVSA и други свързани с нея държавни органи, съобщи прокуратурата, цитирана от АФП.

Акцията започна на 17 март след комюнике на антикорупционната полиция, която призова за съдебно преследване на длъжностни лица, които "биха могли да бъдат замесени в сериозни действия на корупция и присвояване".

Досега влиятелният министър на петрола на страната Тарек Ел Айсами подаде оставка заради разследването за подкуп, а антикорупционната акция е насочена срещу служители в PDVSA, както и в други публични структури.

Прокуратурата досега е арестувала "42 лица, свързани с различни корупционни схеми, които са се опитвали да присвоят... националната икономика", заяви главният прокурор Тарек Уилям Сааб в Twitter.

Най-скорошният арест на високопоставени лица беше на Педро Малдонадо, президент на държавната компания „Corporacion Venezolana Guayana“, както и на служители от фирмата за метали SIDOR.

Служителите са обвинени в присвояване на публични средства, пране на пари, търговия с влияние и измама, заяви прокурорът по време на конференция на 25 март.

АФП предаде, позовавайки се на свои източници, че Малдонадо, който преди това е бил директор на Централната банка на Венецуела (BCV), е бил част от корупционна схема, ръководена от бившия законодател Угбел Роа.

Роа, който беше арестуван по време на акциите този месец, дълги години беше важен лидер на управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела.

Ел Аисами, който е под санкциите на САЩ, също е част от управляващата партия и преди това е бил вицепрезидент на Венецуела, както и министър на вътрешните работи и на промишлеността.

Засега присвоената сума не е оповестена, но според съобщения в пресата тя възлиза на поне 3 млрд. долара. /БГНЕС