420 хиляди умират годишно от опасни храни

Около 600 милиона души по света се разболяват всяка година поради консумацията на замърсена храна и 420 хиляди умират от тази причина, според СЗО, съобщава "Дойче Веле".

Тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати с усилията на всички, припомни Световната здравна организация (СЗО), в Деня на безопасността на храните.

"Ние носим колективна отговорност да осигурим здравословна и хранителна диета", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.в послание за отбелязване на деня, който подчерта, че децата са най-уязвими от този проблем.

"Никой не трябва да умре, опитвайки се да яде", каза етиопският експерт, който подчерта отговорността на производителите, правителствата, транспортните фирми, магазините и ресторантите за безопасността на храните.

Подобряването на безопасността на храната, която ядем, не само намалява детската смъртност и недохранване, но „кара децата да пропускат по-малко учебни часове, а възрастните да подобряват производителността си и намаляват натиска върху здравните системи“, заключи ръководителят на СЗО./ БГНЕС