425 млн. дози ваксини са разпределени по света

Над 425 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са разпределени по целия свят. Ето част от новите мерки и акценти в борбата с пандемията по света, обобщена от АФП.

- Без чуждестранни зрители на Олимпийските игри -

Това лято няма да има чуждестранни зрители на Олимпийските игри в Токио поради значителни рискове за здравето, заявиха служители на олимпийския комитет и японските власти след онлайн среща в събота.

- Протести срещу ограниченията -

Протести събраха в събота няколко хиляди души в Германия, Нидерландия, Австрия, България, Швейцария, Сърбия, Полша, Франция и Великобритания, както и в Канада, за да отхвърлят "диктатурата" на здравни ограничения срещу пандемията, а в германския град Касел избухнаха сблъсъци с полицията.

- ЕС заплашва „АстраЗенека“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота заплаши, че ще блокира износа на ваксините на „АстраЗенека“, ако Европейският съюз не получи първи своите доставки.

"Имаме възможността да забраним всеки планиран износ (...) Спазвайте договора си с Европа, преди да започнете да доставяте в други страни," каза тя.

Договорът на ЕС с „АстраЗенека“ предвижда доставка на дози, произведени както на територията на ЕС, така и във Великобритания. "Въпреки това не сме получили нищо от британците, докато ние им предоставяме", аргументира се Урсула фон дер Лайен, добавяйки, че ЕС е изпратил „официално писмо“, с оплакване до шведско-британската фармацевтична група.

- Французи и поляци в режим на локдаун -

Една трета от французите, включително 12-те милиона жители на парижкия регион, се събудиха в събота при лек режим на локдаун, мярка, планирана за четири седмици, по-гъвкава и по-малко рестриктивна от тази през март 2020 г.

За разлика от първите два периода на локдаун, жителите на съответните райони ще могат да напуснат „без ограничение във времето“, но „в радиус, ограничен до 10 километра“. Голяма част от предприятията също ще бъдат затворени.

Полша също въведе частични ограничителни мерки в събота за период от три седмици.

- 425 милиона дози -

Повече от 425 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са разпределени по целия свят, според данни от официални източници.

Най-малко 162 държави или територии, в които живеят 93 % от човечеството, са започнали кампанията си за ваксинация. Но към днешна дата 58 % от разпределените дози са в страни с „високи доходи“, в които живее само 16 % от населението на света.

- Повече от 2,7 милиона смъртни случая -

Пандемията е отнела живота на не по-малко от 2 702 004 души по целия свят от началото й, според доклад, публикуван от Франс прес въз основа на официални източници.

Съединените щати са страната с най-много смъртни случаи (541 907), следвана от Бразилия (292 752), Мексико (197 219), Индия (159 558) и Великобритания (126 026). /БГНЕС