43% от населението са имали среща с COVID-19

43% от българите са били инфектирани с COVID-19. Това съобщи д-р Недялко Калъчев, управител на верига лаборатории, чието изследване днес бе представено в здравното министерство с участието на министър Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Проучването е непредставително, направено на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“. То е реализирано в периода 25 май – 11 юни, на база измерване на анти N антитела. Изследвани са 2 665 проби от 38 населени места в страната. Според резултатите за София-град положителните са 31% от изследваните проби, за Пловдив - 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62 на сто.

До месец ще стане ясно и какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.

Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната, като те ще съдействат на едно място да бъдат събрани данните колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните. След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет.

До момента толкова задълбочено изследване не е правено, също така няма данни каква част от населението има антитела.

„Това ще бъде еднократен процес на събиране на информация, а всеки следващ нов случай ще се добавя към базата данни, за да има в реално време картина за нивото на колективния имунитет“, каза служебният здравен министър по-рано днес. Кацаров добави, че ще бъде пусната обществена поръчка, която е на стойност между 10 000 - 15 000 лева.

По време на пресконференцията д-р Кацаров съобщи още, че Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В бъдещия съвет няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности - журналисти, пациентски организации, здравни експерти.

В отговор на въпрос на журналист, министър Кацаров каза, че желанието му е да променим подхода за това кой и на какви изисквания трябва да отговаря за влизане в страната.

„Следобед ще го обсъждаме с експертите. Желанието ми е да променим подхода на това кой и на какви изисквания трябва да отговаря за влизане в страната. Искаме да стъпим на приетите от ЕК критерии за зелена, оранжева, червена, тъмночервена зона и на базата на това да разпишем правила кой на какви изисквания трябва да отговаря. Работим върху това“, заяви д-р Кацаров и изрази надежда, че в близките дни ще могат да го променят като принцип и списъкът да се коригира.

Във връзка с ваксинацията той обясни, че са в процес на промяна на начина, по който е организирана работата. „Днес въпросът е как да информираме по-добре хората за смисъла от това да се ваксинират“, уточни той.

По отношение на казуса с болница „Лозенец“, където трима човека, чакащи за трансплантация, бяха прередени от висш държавен служител, Кацаров коментира, че цялата документация се намира в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

„Прередените трима пациенти продължават да чакат. Първият от тях още тогава е бил в доста тежко състояние. Надявам се да е жив и сега. Сигналът е подаден в МВР, но доколкото знам цялата документация не е предадена“, коментира още той. /БГНЕС