455 са ваксинираните срещу COVID-19 затворници и арестанти

455 лишени от свобода и задържани с мярка за неотклонение са ваксинираните в затвори и арести лица, съобщи пред БГНЕС заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Лишените от свобода също имат право на избор на препарат, както и биват запознати с евентуалните нежелани реакции от социални работници.

„Кампанията се провежда с местните РЗИ-та. На тези, които са пожелали да бъдат ваксинирани, им се разяснява от медицински служители какви са ползите, какви препарати се предлагат за имунизация, какви биха били нежеланите странични ефекти. След като поискат да се ваксинират, попълват протокол за информирано съгласие. Екип отива и ги ваксинира на място”, посочи Павлова.

„Провежда се масова кампания за разясняване на ползите от ваксинирането, кампания за спазване на личния хигиена, осигурена е видеоконферентна връзка”, добави още зам.-министърът.

Ваксинираните са от почти всички затвори в страната и от арестите в Благоевград, Велико Търново и Пловдив.

„По плана, одобрен за ваксиниране на населението, местата за лишаване от свобода се падат в пета фаза”, посочи Мария Павлова.

У нас, в затворите и арестите в момента има общо 7000 души. От тях с присъда лишаване от свобода са 6 200 лица, а задържани с най-тежката мярка за неотклонение в арестите са 881.

COVID-19 e регистриран в системата на 11 юли 2020 г. – при затворник в Пловдив. Общо от тази дата досега затворници и арестанти, които са диагностицирани с CIVID-19, са 170 души. А към момента един затворник и двама арестанти са с коронавирус.

Пикове на заболеваемостта в системата сред хората, които не са на свобода е имало тогава, когато такива са регистрирани и извън нея.

„Затворите и арестните помещения с нищо не се различават – когато има бум на заболеваемостта в страната, се регистрира такъв и в местата за лишаване”, каза зам.-министърът. Тя посочи, че се взимат всякакви мерки от страна на ръководството на съответните дирекции за ограничаването на разпространението.

„Има създаден оперативен щаб, който заседава всяка седмица и докладва на министъра на правосъдието. По места са създадени регионални щабове, които трябва да докладват всяка седмица на главния директор на ГДИН какви са предприетите действия, какви са мерките, какъв е броя на заболелите”, посочи Мария Павлова. Тя подчерта, че има създадени и две COVID-отделения, които са към болницата за активно лечение на лишени от свобода при затворите в Ловеч и София.

Помещенията, които са определени за среща с адвокатите се дезинфекцират след всяка среща.

Към момента в Главна дирекция „Охрана” (ГДО) има един служител, който е с положителен тест за коронавирус, а в Главна дирекцията „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) са 8.

От тези две структури по линия на дирекциите, в които работят са ваксинирани 296 човека в ГДО и 327 в ГДИН. Тук не се включват тези, които са минали през зелени коридори или през личните лекари например, обясни Мария Павлова. /БГНЕС