46-ият парламент отиде в историята

Последният парламентарен звънец удари и 46-ото Народно събрание вече е част от политическата история на страната, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят Ива Митева закри последното заседание, пожелавайки на всички успешна предизборна капания, а депутатите изчерпаха дневния си ред с обсъждане на доклада на временната комисия за подслушвания, преминало при закрити врата.


След два месеца работа и близо 30 заседания, парламентът се провали в основната си задача – да сформира мнозинство и да излъчи редовно правителство. Депутатите финализираха едва четири законопроекта – за актуализацията на държавния бюджет, бюджетите на НЗОК и ДОО, както отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор и прехвърлянето му към Министерството на правосъдието. Силите на т. нар. партии на протеста отново не стигнаха за промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, което депутатите гласуваха символно в последното заседание.

ИТН: Лицемерен парламент

„Това е един лицемерен парламент, което стана ясно за всички. Едно се говори на преговорите, второ в кулоарите, трето по медиите“, даде оценка на работата на законодателния орган Тошко Йорданов от ИТН.

„Този парламент не излъчи правителство, защото всички партии ясно заявиха, че няма да го подкрепят, а ДПС мълчаха. Всички приказки се оказаха, че нямат никакво значение. Всички искаха персонален контрол върху бъдещото правителство. Христо Иванов го поиска в присъствието на няколко души в нашата стая“, посочи още Тошко Йорданов и допълни: „Ако има някого виновен, това е Христо Иванов, който счупи процеса“.

За него всичко, случило се в този парламент, е било „Татянадончевщина“. „Това е форматът, в който се е работило в предните парламенти“, смята още от ИТН.

ГЕРБ-СДС: Изчегъртването на опонента изчегъртва демокрацията

„Проваленият мандат на 46-ото Народно събрание е отговорност, както на политическите сили, които присъстваха в него, така и на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство“, посочи в декларация от ГЕРБ-СДС, прочетена от лидера на групата Десислава Атанасова.

„Духът на българската конституция, не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет, да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост и да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт отстрана на президента. Няма как да изграждаш дългосрочни визии и стратегии за управление, ако си наясно с конституционния факт, че управляваш с времеви хоризонт от няколко месеца. Една от причините за днешната политическа безизходица е именно погазването на духа на конституцията и отказът на президента Румен Радев да спазва каквито и да било политически правила и да съдейства за излизането от политическата криза“, атакува от трибуната Атанасова държавния глава.

БСП: Парламентът не намери разум за промяна

„Големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум за промяна“, бе оценката на лидера на левицата Корнелия Нинова.

„Има сериозни причини да стигнем дотук. 46-ото Народно събрание започна по грешен начин. Началото беше сбъркано, защото сложихме разделителни линии - партии на статуквото и нови. Без да отчитате, че това да си в парламента не значи, че си част от модела на ГЕРБ. Ние бяхме в парламента и се борихме. Ако следваме вашата логика, вие вече два парламента участвате, значи вече сте статукво. Липсваше разум да се състави мнозинство“, обърна се тя към колегите си депутати от т. нар. протестни формации.

ДБ: Вече няма да има големи партии

„Предстои ни вече да няма големи. Предстои българският политически живот да се състои от повече средни по размер партии и играчи, никой от които няма да тропа по масата и да казва сам имена“, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов. „Ще трябва да се научим да търсим сечение на интереси. Надявам се правосъдната реформа да бъде основата за едно бъдещо мнозинство в следващия парламент“, заяви той в декларация от името на парламентарната група в последния работен ден на Народното събрание.

Според него в България се случва важна трансформация, която неизменно ще бъде съпроводена с политически сътресения.

ДПС: Демокрацията е в риск

„В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание“, се казваше в декларацията на ДПС.

„Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си, те правят държавата перспективна“, оцени лидерът Мустафа Карадайъ политическата ситуация.

ИБГНИ: Парламентът направи повече от управлението на ГЕРБ

„За краткия живот на 46 парламент ще се съди по неговите резултати. За 26 пленарни заседания, този парламент направи повече, отколкото беше свършено през управлението на ГЕРБ в кабинетите на Борисов“, заяви председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ. Ние идваме" Мая Манолова. „След 12 години бяха преизчислени пенсиите и беше повишен размера на майчинството“, припомни тя в декларация от името на парламентарната група. По думите ѝ най-малката група е подходила амбициозно, внасяйки 30 законопроекта и проекторешения. /БГНЕС