46 македонски туристи изгоряха в автобус на АМ „Струма”

46 македонски туристи, сред които 11 деца, загинаха на автомагистрала „Струма” през нощта на 23 ноември. Хората са се връщали към Скопие след екскурзия в Истанбул. 7 души оцеляха, всички те са без опасност за живота и са настанени в „Пирогов”, обобщават репортерите на БГНЕС.

Катастрофата, при която следва възпламеняване на автобуса, стана около 3 часа през нощта край село Боснек. Магистрала „Струма” остава затворена. Обходният маршрут е през Радомир. Четири автобуса са пътували от Истанбул към Скопие.

Най-малкият пътник в автобуса е бил на 4 години. Най-възрастният пътник е на 63 години. От информацията, с която разполага репортерът на БГНЕС по-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 година.

Работи се по две версии – човешка грешка на водача и възникнала внезапна техническа неизправност.

„Картината е ужасяваща. Хората са скупчени, хората са на въглен, и никой в момента не може да каже колко са и кои са. Трудно е да се идентифицират и да се установяват човек по човек”, каза вътрешният министър Бойко Рашков, който в ранните часове пристигна на мястото на инцидента, заедно с премиера Стефан Янев и със зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Екип съдебни лекари взе проби от всяко тяло за идентификация чрез ДНК.

„Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия”, каза и Борислав Сарафов.

Няколко часа след инцидента в София пристигнаха премиерът на РС Македония Зоран Заев, министъра на външните работи Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

Те първо посетиха оцелелите пътници, които бързо бяха настанени в болница „Пирогов”.

Веднага след това Заев и Стефан Янев разговаряха в Министерски съвет, а по-късно северномакедонският премиер се срещна с президента Румен Радев.

Служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова разпореди да бъде сформирана работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата, да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка на „Струма” и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

Македонската фирма "Беса Транс БТБ ", чийто автобус катастрофира тази нощ на магистрала "Струма", притежава македонски лиценз издаден от Министерството на транспорта и съобщенията от Скопие. Разрешението е издадено през юли 2018 г. след като от "Беса Транс БТБ " са подали всички необходими документи за получаване на лиценз за международен превоз на пътници. Както БГНЕС съобщи адресната регистрация на фирмата се намира в ул. Рашче №1 в Скопие. Номерът на разрешението е 08-4127/1 от 18.07.2018 година. Разрешението е валидно до 08.08.2022 година.

24 ноември е обявен за Ден на национален траур в България в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември.

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В Северна Македония е обявен тридневен траур. /БГНЕС