47% от германците подкрепят задължителната военна служба

Близо половината германци след началото на войната в Украйна подкрепят въвеждането на задължителна военна служба, сочи проучване, проведено от социологическата агенция „Kantar”.

В проучването, проведено на 1 и 2 март са взели участие над 1000 души. Според проучването 47% от анкетираните подкрепят въвеждането на задължителна военна служба в страната. В същото време 34% от запитаните са на противоположното мнение. Други 19% от германците нямат мнение по въпроса.

Задължителната военна служба в Германия е отменена през юли 2011 г., след което Бундесверът се превърна в професионална армия.

На фона на събитията в Украйна обаче в Германия се възобнови дебатът относно необходимостта от въвеждане на задължителна военна повинност. Редица политици смятат, че подобна стъпка е необходима при сегашните обстоятелства, докато други са категорично против.

На 27 февруари германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви в ефира на телевизионния канал ARD, че не смята за необходимо да се въвежда задължителна военна служба. Според нея това "ще бъде голяма реформа, ще трябва да се изяснят много правни въпроси". Генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн, също се изказа против мярката. /БГНЕС