47-то Народно събрание остана в историята на България

47-ото Народно събрание остана в историята на България, след като и БСП върна третия мандат на президента Румен Радев и не успя да състави правителство в рамките на този парламент. Очаква се президентът да издаде указа си, с който разпуска парламента, но партиите в него предварително изчетоха финалните си декларации още днес, предаде репортер на БГНЕС.

В 9 часа сутринта парламентът събра кворум и започна работа, като в пленарна зала бяха регистрирани 132 народни представители. По предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова депутатите гласуваха отмяна на провеждането на парламентарния контрол в последния един час преди 47-то НС да бъде закрито и той бе посветен на заключителни обръщения от името на парламентарните групи. В рамките на деня депутатите приеха окончателно промените в Закона за обществените поръчки и забраните продажбата на райски газ на деца. БСП и ДПС не прочетоха декларации от трибуната.

Андрей Гюров: Всичко, което направихме и се наложи да изтърпим, си струваше

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров бе категоричен, че всичко, което направи ПП и се наложи да изтърпи, си е струвало. Той обаче подчерта, че заради опозицията България продължава да се мъчи, затова все още нямаме реформирана комисия за противодействие на корупцията, затова няма ефективна прокуратура, затова я няма и така очакваната справедливост, затова повечето регулатори тънат в некадърност и са символ на обслужване на мафията и картелите.

По думите му този парламент бе един от по-бурните и драматични, защото все пак 47-то НС бе изправено пред множество кризи. Според Гюров въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза България се справи добре с тези 7 ужасни месеца.

ГЕРБ: Възстановяването след "промяната" ще отнеме години

Десислава Атанасова пък заяви, че не опозицията, а омразата е изяла управляващата коалиция отвътре и затова само след 6 месеца управление тя се е разпаднала. „Ако ГЕРБ трябва да прави правителство в следващото НС, ще покажем как се работи за България. В следващото НС пак ще сме тук и ще сме повече", категорична бе тя.

Пламен Николов: ИТН никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица

Народният представител от ПГ на „Има такъв народ“ Пламен Николов подчерта от парламентарната трибуна, че българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други.

Христо Иванов: Нищо няма да стане без здрав разум в политиката

„Сбъркахме с това, че не дадохме адекватно представителство на опозицията в комисиите. Звучи като нещо, което не е добре да се каже преди кампания, но държа да го кажа. Забравихме, че трябва да представляваме целия народ. Нашата цел да събираме тъканта на това общество, а не просто да издигаме някакви мнозинства“, посочи съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов.

Костадинов: В следващото НС „Възраждане” ще е мнозинство

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов бе категоричен, че единственият начин да се излезе от кризата, е да се преговаря с Русия. Той определи изминалите месеци и живота на 47 НС с думата "безвремие"

Период от време, в което нямаше стремежи и растеж. Време на лъжи, фарс, политически машинации, репресивна бухалка, предадена от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на ПП, ДБ, БСП и други, заяви Костадинов и даде заявка, че в следващото Народно събрание като мнозинство България ще бъде за българите – без маски и без мерки. Тогава новият и старият ГЕРБ ще са в миналото.

След като бяха прочетени декларациите на парламентарните групи временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов удари парламентарния звънец, с което закри заседанието на 47-то Народно събрание.

Изминаха почти 8 месеца от първия звънец. В тежките времена на криза, Народното събрание не беше обединено, а какви бяха причините, ще дам време на българските граждани да преценят. Пленарните заседания често бяха арена на сблъсъци. Тази трибуна беше използвана по непристоен начин за постигане на политически цели. Липсваше ни търпение, толерантност към другия, липсваше достатъчно уважение към народните представители, каза Мирослав Иванов.

Българското общество има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност. Обществото има нужда от политически елит, в който да има доверие. Заслужава да живее в една по-добра България, заяви още Мирослав Иванов. /БГНЕС