49-ото Народно събрание: Формула на властта, или стъпка към поредни избори?

В сряда, след петите поредни предсрочни парламентарни избори, ще се състои първото заседание на 49-ото Народно събрание. То бе насрочено с Указ на президента Румен Радев в понеделник, предаде репортер на БГНЕС.

С Указа си президентът прекрати всички слухове, които спрягаха първото заседание на новите депутати за след Великденските празници с мотива, че седмицата от 10 до 14 април е твърде къса, петък е неработен ден, и така депутатите всъщност ще са по работните си места едва два дни – в сряда и четвъртък.

Самият Радев дни след проведените предсрочни парламентарни избори на 2 април заяви, че ще свика 49-ия парламент в първия възможен ден, след като ЦИК обяви поименния списък на народните представители. Така държавният глава отряза намеренията на политическите сили за продължителни разговори и междупартийни совалки, тъй като така и така в 48-ото Народно събрание стана ясно, че методът не сработи, и партиите не се разбраха за сформиране на правителство.

Предходните парламентарни избори се проведоха на 2 октомври. Тогава президентът Радев издаде Указ за свикване на депутатите за първо заседание на парламента едва две седмици и половина по-късно - на 19-и октомври. Въпреки продължителните консултации между партиите, дори проведени и при президента, политическият диалог тогава остана безрезултатен.

Според официалните резултати от изборите на 2 април, ГЕРБ-СДС са победители с 669 924 гласа. Втора се нарежда коалицията ПП-ДБ с 621 069 гласа, трети са "Възраждане" с 358 174 гласували.

ДПС е четвърта политическа сила с 347 700 избиратели, БСП – пета с 225 914 гласа, "Има такъв народ" този път влиза в парламента с подкрепата на 103 971 българи. "Не подкрепям никого" „влиза" в парламента със 109 095 гласа.

Така новият парламент ще се състои от 6 политически формации. Най-голямата парламентарна група ще е на ГЕРБ-СДС – 69 депутати, следващата е коалицията ППДБ – 64 депутати. Третата политическа сила е „Възраждане" – 37 депутати, следват ДПС – 36 депутати, БСП – 23 депутати, и „Има такъв народ" – 11 депутати.

Заседанието на новия парламент ще бъде открито от Вежди Рашидов, който е най-възрастният депутат в този парламент, както и в предишния. Това показва справка в списъка с имена на депутатите, публикуван официално от ЦИК. Рашидов е на 71 години.

Следващият по "старшинство" е пак депутат от ГЕРБ. Това е Бранимир Балачев, избран за народен представител от Варна, който е на 70 години.

Третият най-възрастен депутат е Петър Кънев. Той отново ще представлява бургаския регион от името на "БСП за България". Кънев е на 69 години.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Вежди Рашидов откри и предишния парламент, на който бе избран и за председател.

Най-младият народен представител в следващия парламент пък ще е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Той е от район Русе и ще дебютира като депутат. Кръстев е на 23 години. Роден е на 15 декември 1999 г.

За разлика от предишни парламенти, в които имаше изобилие от депутати лекари, този път медиците са петима - бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, доц. Лъчезар Иванов и началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Смолян д-р Красимир Събев от ГЕРБ, доц. Джевдет Чакъров от ДПС, пулмологът д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

В първото си заседание в сряда 240-те депутати трябва да положат първо клетва, че във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа и Конституцията на страната.

Според Правилника на Народното събрание след положената клетва депутатите трябва да изберат ръководни органи на Парламента – председател и зам.-председатели. В миналия парламент председател бе Вежди Рашидов, избирането му отне часове политически спорове и дебати, а „часовникът" на работния ден бе спрян в разстояние на три дни, след като процедурата по избор на Рашидов отне цели три парламентарни дни.

След избирането на ръководство на парламента, депутатите трябва да съставят комисии и да изберат и техните ръководни органи. /БГНЕС