5 621 са кандидатите за депутати на тези избори

“Административният съд не одобри вписването на резултатите от машинния и хартиения вот да се отбелязват заедно. Сега обсъждаме какви да бъдат новите варианти на тези нови изборни книжа. Избирателните секции ще бъдат най-малко 11 818”. Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК, предаде репортер на БГНЕС.

“В състезанието на 2-ри април останаха 14 партии и 7 коалиции - общо 21 участници. Независимите кандидати са двама, единият от които Веселин Марешки", допълни Матева.

Росица Матева, ЦИК

“На началната страница са публикувани адресите на избирателните секции в страната, като те за момента са 11 818, без да се включват подвижните такива, така че този брой ще расте. В 9 366 секции към момента ще има машинно гласуване. До момента са подадени малко над 25 000 заявления за гласуване в чужбина. Има седем регистрирани неправителствени организации с наблюдатели на изборите”, заяви още Матева.

“ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа, затова и не бе изтеглен жребия за нея. В момента се извършва проверка на кандидатите - при две от тях се установи, че двама от тях са се регистрирали в повече от два избирателни района. Отменихме тяхната кандидатура в третия район, за който последен са заявили желание. Освен това установихме и, че трима кандидати нямат навършени 21 навършени години, тяхната кандидатура бе заличена, като днес партиите и коалициите до 17:00 ч. могат да направят промени в своите кандидатски листи”, коментира още Росица Матева.

Двамата независими кандидати са Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч. “Общо регистрираните кандидати са 5 621, тъй като има и регистрация в два избирателни райони”. От тази нощ започва предизборната кампания, като ЦИК отправя съобщение към всички кандидати да водят една позитивна кампания, да спазват добрия тон и всички разпоредби на изборния кодекс, и на решенията на ЦИК. Напомняме, че до 18 март имат възможност избирателите, които имат вече регистриран настоящ адрес и желаят да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес, да подадат заявление за това, включително през интернет страницата на ГРАО, до същия срок избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборни помещения, могат да подадат заявление, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия”.

Срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина е 7 март, а след това до 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции зад граница. /БГНЕС

Тагове: