5 години след наводнението, Тунджа ще има дига край Зимница

Изграждат дига на река Тунджа край мъглижкото село Зимница след мащабното наводнение, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Снимка от наводнението през октомври 2014 г. в село Нова махала

Проектът за съоръжението е още от 2015 година, когато десетки домове по поречието на Тунджа бяха наводнени заради липсата на дига и обилни дъждове. Наводнените къщи в района, а и в други села по поречието на Тунджа, обаче направиха наложително възобновяването на съществувалото преди години съоръжение.

БГНЕС припомня, че през декември 2014 г. в николаевското село Нова махала бяха евакуирани 270 човека, нивото на водата в селото на места стигаше до метър, имаше и паднали къщи. Местните хора тогава посочваха като причина за наводнението разораването на предпазната дига от местен арендатор, както и прекомерно изпускане на язовир Копринка.

Цялостната стойност на проекта е 508 473 лева. Средствата са отпуснати от Държавния фонд за бедствия и аварии. От фирмата-изпълнител заявиха, че срокът за изпълнение на дигата е 70 дни. Работата по прочистването на коритото на реката в този участък и изграждането на самото съоръжение е започнала на 25 ноември. Дигата ще бъде с дължина 350 метра.

Положителното в случая, че поне изграждането на дигата започва преди обилните снеговалежи, чието топене може да предизвика отново наводнение при липса на защита. /БГНЕС