5 извода от регионалните избори в Германия

Крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ) постигна най-силните изборни резултати от основаването си през 2013 г., като завърши на второ място в два регионални избори в източните провинции Бранденбург и Саксония в неделя.

Резултатите, следващи силната изява на партията както на последните германски общи избори през 2017 г., така и на гласуването за Европейския парламент през май, подсказват, че посланието на партията против чужденците и против установените правила продължава да резонира в голяма част от германския електорат, особено на изток.

Подкрепата за крайно лявата партия Левите, която беше скелет на политическата система на Източна Германия, се срина в двете провинции до около 10 процента, което отразява отчасти миграция на някои избиратели от популистката левицао в крайната дясна част на политическия спектър.

Макар че установените партии в Германия вероятно ще запазят контрола върху двете провинции, натискът на АзГ илюстрира трудността, с която се сблъскват центристките партии в борбата с нарастването на популизма в най-голямата страна в Европа.

Ето пет извода от резултатите от неделя и какво означават те за политическото бъдеще на Германия.

1.GroKo(Голямата коалиция) върви надолу, но не е свалена(все още)

Въпреки че утвърдените партии успяват да се задържат на първо място и в Бранденбург, където социалдемократите (СДП) властват след обединението на Германия, и в Саксония, където християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел отдавна са доминиращи, фактите не могат да бъдат пренебрегвани.

Въпреки че резултатите от неделя едва ли ще предизвикат незабавния крах на т. нар. Голяма коалиция на Германия - или GroKo - между ХДС и СПД, бъдещето й вече не е сигурно след този уикенд.

Същото важи и за въпроса дали лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която имаше лош старт в ролята, ще стане следващият кандидат за канцлер на партията (Меркел каза, че няма да търси друг мандат след 2021 г.). Засега удържането на Саксония от ХДС ѝ дава възможност да поеме дъх.

Въпреки победите си, двете установени партии претърпяха значителни загуби. Финалът на СДП в Саксония, където спечели едва 7,7 процента, е най-лошият резултат на партията на провинциални избори в близо 130-годишната ѝ история. На Мартин Дулиг, водещият кандидат на СДП в Саксония, му беше останал само отчаян хумор от безизходна ситуация след представяне на резултатите. „Може да имаме най-лошия резултат, но сме най-якият [на СДП] регионален клон“, каза той пред поддръжници в Дрезден в опит за изпускане на напрежението.

В Берлин малко хора се смяха. Въпреки че СДП успя да се задържи на първо място в Бранденбург и ХДС стори това в Саксония, стана ясно, че действащите управляващи коалиции и на двете – СДП/Левите в Бранденбург и ХДС/СДП в Саксония – губят подкрепа.

2.АзГ е по-близо от всякога да спечели реална сила

Засега всички партии, представени във федералния парламент на Германия, поддържат твърдия си отказ да управляват съвместно с AзГ. Въпросът е колко дълго ще продължи това обещание, ако крайнодясната партия продължи да отбелязва резултати като в неделя. Поглед към Европа предполага не дълго.

След като AзГ контролира около една четвърт от гласовете както в Бранденбург, така и в Саксония, процесът на изграждане на коалиция обещава да бъде сложен. Преди всичко това ще принуди да има обединение на чужди един на друг партньори..

В Саксония, например, християндемократите най-вероятно ще трябва да си партнират със СДП и Зелените, за да съставят правителство след резултатите от неделя, въпреки че местният лидер на ХДС заяви, че неговата собствена група няма нищо общо с екологичната партия.

В Бранденбург Зелените вероятно ще се присъединят към клонящата вляво коалиция, ръководена от СДП с Левите, с които има дълбоки идеологически различия, що се отнася до въпроса за добива на въглища, стълб на местната икономика.

Идеологическите въртележки, необходими за оправдаване на подобни коалиции пред обществеността, вероятно ще подклаждат аргумента на AзГ, че е жертва на установените политики.

Междувременно някои консервативни политици започнаха да приемат някои позиции на AзГ в опит да надмогнат крайнодясната партия. Водещият кандидат на ХДС в Саксония, Михаел Кречмер избра да предприеме кампания срещу собствената си партия - противопоставяйки се например на западните санкции срещу Русия и дори пътува до Санкт Петербург, за да се срещне с Владимир Путин. Въпреки неговите протести, изглежда, че в един момент една коалиция с AзГ няма да бъде немислима възможност.

3.Германия остава разделена страна

Ако има нещо, което резултатите от неделя потвърждават, това е, че 30 години след обединението двете половини на Германия се развиват разделени, а не заедно.

Въпреки рязкото спадане на безработицата и годините на икономически растеж в региона като цяло, много източногерманци смятат, че са изоставени. Загубата на около 3,5 милиона предимно млади хора в региона, по-голямата част от които са се преместили в Западна Германия в търсене на по-добра работа, е особено горчива за жителите на Изтока, които се страхуват, че тяхното бъдеще им е било ограбено.

По-голямата част от този спад на населението е настъпил извън градските центрове в селските общности, същите райони, в които AзГ е най-силна. Освен това притесненията за имиграцията, предизвикани от притока на бежанци през 2015 г., ги направиха лесна плячка за популистката реторика на АзГ.

Макар че AзГ е изградила сериозна база от свои последователи в редица западни провинции, обикновено печели не повече от 10 процента от гласовете там, което е далеч от почти 28 процента, който партията спечели в Саксония.

Докато избирателната активност значително се увеличи и в двете провинции избори в неделя, и в двете провинции от изборите в неделя основният печеливш е АзГ, тъй като голям брой от хората, които не гласуваха на предишните избори, се оказаха в подкрепа на популистите.

4.Не всичко, което блести, е зелено

Рязкото увеличаване на подкрепата за германските Зелени през последната година завладя въображението на политическите предсказатели далеч отвъд границите на страната. Партията, която спечели по-малко от 10 процента на федералните избори през 2017 г., постоянно върви като резултати към средата на 20-те процента в национален мащаб, дишайки във врата на християндемократите на Меркел.

Предвиждаше се също да постигнат значителни придобивки на регионалните избори в неделя. И докато партията се справи добре, постижението ѝ беше под това, което прогнозите предвиждаха.

Прогноза на „Политико“ постави Зелените на 14,4 процента в Бранденбург и 10,9 процента в Саксония, но партията завърши с 10,8 в Бранденбург и 8,6 процента в Саксония. Въпреки че резултатите бележат голям напредък за Зелените в двете провинции, те също сигнализират, че „зелената вълна“ е малко вероятно да стане скоро цунами на изток.

5.Добре дошли в новото нормално за Германия

Единственото общо помежду си, което западът и изтокът на Германия имат, е, че политическите им пейзажи се разпукват.

Следвоенна Германия приложи 5-процентен праг, който партиите трябва да прекрачат, за да спечелят места в парламента. Идеята беше да се предотврати връщане към политическата фрагментация, наблюдавана в предвоенната Ваймарска република, където присъствието на 10 или повече партии в парламента доведе до политическа парализа, което от своя страна допринесе за възхода на нацистите.

Голяма част от следвоенната ера в Германия беше доминирана от две партии - ХДС и СДП, наречени Volksparteien (или народни партии) заради широката им привлекателност.

Въпреки възхода на АзГ, Германия изглежда не е в опасност да се върне обратно в авторитаризма. Но политическата ѝ система стана по-разделена, по-малко предвидима и - някои твърдят - по-демократична, с включване на по-голямо разнообразие от възгледи.

Резултатите от неделя сигнализират, че упадъкът на някога доминиращите Volksparteien от Германия и разпокъсаността на нейния политически пейзаж ще продължат. /БГНЕС

..............

Матю Карнитшниг, „Политико“.