5 милиона сирийски деца се нуждаят от помощ заради войната

Смъртта и разселването са само две от опасните за живота предизвикателства, пред които са изправени децата в Сирия, съобщи УНИЦЕФ. Докато сраженията влизат в 10-тата си година, много сирийски деца не познават нищо друго, освен война.

Детската организация на ООН, УНИЦЕФ, подаде официална молба днес за подкрепа на сирийските деца, на фона на войната в Сирия, която наближава началото на своята десета година, съобщава Дойче Веле.

"Дете умира на всеки 10 часа в резултат на войната", твърдят от организацията.

От 2014 г. до края на 2019 г. 5 447 деца са убити в Сирия, се казва в доклада на УНИЦЕФ от 9 март 2020 г. Той също така оценява, че над 5 милиона деца имат нужда от помощ в Сирия и още 2,5 милиона в съседните страни.

Във видео, публикувано в Туитър, УНИЦЕФ отбелязва също, че всички деца в Сирия на възраст под девет години не познават нищо друго, освен война през живота си.

"Хуманитарната помощ може да не успее да сложи край на войната, но може да сведе до минимум страданията на най-засегнатите", заявява Кристиан Шнайдер, ръководителят на УНИЦЕФ Германия.

Той отбелязва в Туитър, че войната ще влезе в десетата си година в неделя, и споделя надеждата си, че "ужасната годишнина няма да има значение през 2021 г."

В доклада УНИЦЕФ заявява, че до момента е получила едва 40% от средствата, необходими за 2020 г., и все още е изправена пред недостиг от 682 милиона долара (610 милиона евро).

Продължаващата война започна през март 2011 г. с протести срещу президента Башар Асад и бързо се превърна в жестоки боеве, които се разразиха между няколко страни и военни групи. Русия и Иран се присъединиха към войната, давайки подкрепата си зад Асад. Западни сили като Съединените щати предоставиха военна помощ на въстанически бойци, частично като опит за борба с терористична групировка „Ислямска държава“, която в разгара на силата си контролираше широки морски части от Ирак и Сирия. Съвсем наскоро боевете в Сирия бяха концентрирани в северозападната провинция Идлиб, близо до границата с Турция.

През последните седмици около 900 000 души, включително повече от половин милион деца, бяха принудени да избягат от района поради конфронтации между турските войски и сирийските правителствени сили.

Турция, която е домакин на около 4 милиона бежанци, наскоро позволи на търсещите убежище в рамките на своята граница да преминат напред към Европа, което накара хиляди да се натрупат по границата с Гърция. Германия призова ЕС да приеме около 1500 деца бежанци.

УНИЦЕФ Сирия отбелязва, че от 2014 г. насам около 2,6 милиона деца са разселени в рамките на Сирия, а около 2,5 милиона са регистрирани като бежанци в съседни страни. Общо 2,8 милиона деца не ходят на училище. /БГНЕС