5 ранени при израелски въздушен удар в Сирия

5 сирийски войници са били ранени при израелски въздушен удар край западния град Хомс, съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, предаде АФП.

По данни на агенцията това е третият удар на Израел през последните дни, след като Дамаск е бил обект на нападение през нощта на 30 и 31 март.

"Днес около 00:35 ч. (21:35 по Гринуич) израелският враг извърши въздушна атака от североизток от Бейрут, насочена към позиции в град Хомс и неговата провинция", съобщи САНА, като се позова на военен източник.

Противовъздушната отбрана на Сирия е прихванала няколко ракети, но петима войници са били ранени и са отчетени някои материални щети, допълва източникът.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, базиран във Великобритания, заяви, че ударите са били насочени към няколко военни позиции на сирийските правителствени сили и проирански групировки в Хомс.

Неправителствената организация съобщи, че експлозии са разтърсили града и е избухнал пожар в изследователски център, като към мястото на нападението са се отправили линейки.

Директорът на организацията Рами Абдул Рахман заяви пред АФП, че освен петимата ранени сирийски войници, при ударите са били убити и няколко свързани с Иран бойци в изследователския център.

Офицер от могъщите ирански Революционни гвардейци е бил убит при израелски удари в Сирия на 31 март, съобщи уебсайт, свързан с гвардейците.

По данни на Обсерваторията, която разполага с широка мрежа от източници в страната, този месец Израел е нанесъл седем въздушни удара в Сирия.

Макар че Израел рядко коментира ударите, които нанася в Сирия, той многократно е заявявал, че няма да позволи на своя заклет враг Иран да разшири присъствието си в разкъсваната от война страна.

Миналия месец при израелски въздушен удар бяха убити 15 души в квартал на Дамаск, в който се помещават държавни агенции за сигурност, съобщи тогава Центърът за наблюдение.

Миналата седмица израелски ракетен удар унищожи предполагаем оръжеен склад, използван от подкрепяни от Иран милиции на сирийското летище в Алепо, съобщи военният наблюдател.

На 7 март трима души бяха убити при израелски удар по същото летище, който го извади от строя. То отново бе отворено три дни по-късно. /БГНЕС