50 дни война в Украйна

Ето акценти от последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Обръщение към нацията на Володимир Зеленски –

В последното си обръщение към нацията президентът Зеленски отбелязва 50-ия ден от войната и отдаде почит на защитниците на Украйна.

"Ние издържахме вече 50 дни. Петдесет дни руско нахлуване, въпреки че окупаторите ни даваха максимум пет".

"Този период, тези 50 дни ми показаха много световни лидери в различна светлина", заяви Зеленски, припомняйки разговорите и срещите си с много западни лидери.

"Видях политици, които се държат така, сякаш нямат власт. И видях не-политици, които за тези 50 дни направиха повече от някои държавници, които претендираха за лидерство", продължава той.

Той не спомена открито потъването на руския флагмански кораб "Москва", но похвали украинските войски, "които показаха, че руските кораби могат да стигнат... само до дъното".

"Петдесетте дни на нашата отбрана са постижение", добави Зеленски.

"Постижение на милиони украинци. На всички, които на 24 февруари взеха най-главното решение в живота си - да се бият. Да бъдат човеци. Да не се предадат. А и да не бъдат предатели".

- Руски флагмански кораб потъна -

Руският ракетен крайцер "Москва" потъна в Черно море, след като претърпя авария и пожар на борда, съобщи руското министерство на отбраната.

"По време на буксировка ... към пристанището на местоназначението, корабът е загубил равновесие поради повреда, получена в корпуса, тъй като е избухнал пожар след експлозия на боеприпаси. Предвид развълнуваното море плавателният съд потъна", цитира държавната информационна агенция ТАСС съобщението на министерството.

- Русия обвини Украйна в нападения -

Руски официални лица обвиняват Украйна, че е изпратила два хеликоптера през границата, за да бомбардират град в южната част на Брянска област в Русия, след като първоначално съобщи за седем ранени при обстрел.

Не е възможно да се провери веднага тази информация, съобщи АФП.

- Украйна възобновява евакуацията -

Украйна съобщи, че възобновява хуманитарните коридори през девет маршрута в източната и южната част на страната, за да улесни евакуацията на цивилни граждани от засегнатите от войната региони след еднодневна пауза, която Киев обяснява с руски нарушения.

- Ядрено предупреждение от ЦРУ -

Неуспехите на Русия могат да накарат президента Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо или маломерно ядрено оръжие, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

"Като се има предвид потенциалното отчаяние на президента Путин и руското ръководство, като се имат предвид неуспехите, с които те се сблъскаха досега във военно отношение, никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява евентуалното прибягване до тактическо ядрено оръжие", каза Бърнс.

- Дебат за геноцида -

Лидерите от двете страни на Атлантическия океан се разминават по въпроса дали да определят действията на Русия в Украйна като "геноцид".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо казва, че президентът на САЩ Джо Байдън, който обвини руския президент Владимир Путин в геноцид, е бил "прав" в избора си на думи.

Но френският президент Еманюел Макрон, който води кампания за преизбиране, заяви, че подобни "словесни ескалации" са безполезни, а германският канцлер Олаф Шолц също избягва да използва този термин.

- Пакет от помощи от САЩ на стойност 800 млн. долара -

Съединените щати представят нов голям пакет от помощи за Украйна, включващ оборудване като хеликоптери, гаубици и бронетранспортьори.

Пакетът включва оборудване, което Вашингтон досега отказваше да предостави на Киев от страх да не се изостри конфликтът с въоръжената с ядрени оръжия Русия.

- Настъплението в Харков продължава -

Настъплението на Русия към втория украински град Харков е отнело живота на още четирима души, съобщи губернаторът Олег Синегубов. Градът, разположен близо до руската граница, е на източната фронтова линия от началото на войната и претърпя огромни разрушения.

- Льо Пен за сближаване между НАТО и Москва -

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен заяви, че ще подкрепи по-тесни връзки между НАТО и Русия и ще изтегли Париж от военното командване на алианса, ако бъде избрана за президент на втория тур на изборите на 24 април с Еманюел Макрон.

След обвиненията, че е твърде близка с президента Владимир Путин, Льо Пен заяви, че е необходимо "стратегическо сближаване" и трябва да се зададат въпроси за ролята на алианса след края на Варшавския договор./БГНЕС