Зрелостниците са със знания и увереност на матурата на БЕЛ

Дванадесетокласници в цялата страна се явяват днес на държавен зрелостен изпит по Български език и литература, предаде репортер на БГНЕС.

Рано тази сутрин в образователното министерство беше генериран изпитният материал сред 11 милиона възможни комбинации. За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно.

Общо 49 373 ученици са подали заявление за участие в матурата. Само двама са болните от COVID-19 дванадесетокласници, които няма да могат да се явят на изпита. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина като контактни и те ще положат изпита – в отделни зали.

Матурите се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

На снимката: Антоан Тонев

Антоан Тонев, който е директор на Софийска математическа гимназия, каза пред БГНЕС, че при тях днес на изпита се явяват 167 зрелостници, разпределени в 18 изпитни зали. „Те са от различни столични училища. Електронна система на случаен принцип генерира разпределението на зрелостниците по сгради и зали, и днес на нас са ни се паднаха тези 167 дечица”, каза той. Изпитът в цяла България започна в 8 часа. Тонев посочи, че в СМГ е създадена организация за спазване на всички противоепедимични мерки. „Зрелостниците са разположени през повече от 2 метра разстояние, така че мисля, че ще могат да проведат едни съвсем спокойни матури, на които да изкарат максимално високи резултати”, обясни той.

Димитър е от Втора английска гимназия и не скри преди изпита, че притеснението го има. „Но все пак подготвяли сме се две години за автори и така нататък, който е учил – ще се справи. Пожелавам късмет на всички! Нека всички се справим”, каза той.

Няма притеснения Александър, който е от 73-то училище „Владислав Граматик”. „Толкова време сме се подготвяли за тази матура, това си е нашият език и не мисля, че има причина да се притеснявам”, посочи той.

Божидар е 32-ро училище и сподели, че определено се притеснява, но вярва, че след първите 10 минути ще се успокои на изпита. По отношение на знанията той каза, че няма колебания и мисли, че се е постарал.

„Притеснявам се, но мисля, че се справя”, каза Елеонора, който учи в Национална финансово стопанска гимназия.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втори задължителен изпит, който е на 21 май. От тях 13 066 са пожелали да заменят изпита по втори предмет с държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май. /БГНЕС