500 арестувани преди протест на опозицията в Бангладеш

Основната опозиционна партия в Бангладеш заяви, че полицията е арестувала стотици привърженици в рамките на мащабна репресия ден преди антиправителствените протести, планирани в столицата Дака.


"От сряда насам полицията е арестувала най-малко 538 наши хора", заяви пред АФП говорителят на Националистическата партия на Бангладеш (НПБ) Захир Уддин Свапан, който твърди, че е бил пребит и бивш съветник.

Фарук Ахмед, говорител на столичната полиция в Дака, заяви, че от сряда насам полицаите са задържали 366 души, но не коментира политическата им принадлежност.

Заместник-комисарят на полицията в Дака Хаятул Ислам Хан каза, че някои привърженици на НПБ са били задържани в хотел в столицата, но не даде повече подробности.

Местният вестник Prothom Alo, цитира полицейски източници, според които са били задържани 411 души, включително 366 привърженици на НПБ.

Националистическата партия на Бангладеш и десетки по-малки съюзници призоваха за протести в цялата страна с искане министър-председателят Шейх Хасина да се оттегли и изборите, насрочени за януари, да се проведат под ръководството на неутрално служебно правителство.

Хасина отхвърли искането, като заяви, че то е противоконституционно.

Лигата "Авами" на Хасина управлява осмата по брой на населението държава в света от 2009 г. и е обвинявана в нарушаване на човешките права и корупция.

Полицията отказа да издаде разрешение за провеждане на протест в четвъртък, но заяви, че митингите могат да се проведат в петък – почивен ден в Бангладеш, където преобладават мюсюлманите.

По-рано този месец протестите събраха десетки хиляди хора. Един опозиционен активист загина, а стотици бяха ранени при сблъсъците на 18 юли, като опозицията обвини привържениците на управляващата партия.

Западните правителства изразиха загриженост относно политическия климат в Бангладеш, където партията на Хасина доминира в законодателния орган.

Нейните сили за сигурност са обвинявани в задържането на десетки хиляди опозиционни активисти, в убийството на стотици при извънсъдебни сблъсъци и в изчезването на стотици лидери и поддръжници. /БГНЕС

Тагове: