500 грама червено месо на седмица за добро здраве

Някои здравни експерти препоръчват да се избягва така нареченото червено месо. Полезен или вреден е този продукт?

Различни експерти определят различни видове меса като „червени“. Според московският диетолог А.Бережная така трябва да се наричат говеждото и агнешкото. В тези продукти, отбелязва диетологът, има много полезни вещества. Това са желязо, селен, витамините от група В и незаменими полиненаситени мастни киселини, които са необходими за подпомагане на имунната, централната нервна и мускулната системи.

Дневният прием на желязо получаваме при консумацията на съвсем символично количество червено месо, добави медикът. За да се сдобием с него чрез растителна храна, ще трябва да изядем три килограма зелени ябълки с корите.

Хората, водещи активен начин на живот се нуждаят от повече месо.

„Ако сте спортист или упражнявате всекидневно физически труд, тогава имате нужда от повече червено месо, отколкото човек, който седи пред компютър по цял ден, защото поддържането на мускулите изисква огромно количество аминокиселини“, обясни Бережная.

Средно, каза тя, е напълно безопасно за здрав човек да яде до 500 грама червено месо на седмица.

Но хората с наднормено тегло, висок холестерол, заболявания на сърдечно-съдовата система трябва наистина да се опитат да се откажат от мазните червени меса, предупреди диетологът./БГНЕС, РИА Новости