500 камиона запушиха словашко-украинската граница

Опашка от 500 тежкотоварни камиона се е проточила на 20 км. на словашко-украинската граница. Това съобщи представителката на словашката полиция Агниеша Коперницка. По думите ѝ задръстването се е образувало пред пътния контролно-пропускателен пункт Вишне-Немеке, съобщава ТАСС.


Активисти на Съюза на автомобилните превозвачи на Словакия обещаха да започнат да блокират преминаването на микробуси с търговски стоки през този контролно-пропускателен пункт от вчера, 30 ноември. Те предприеха тази стъпка в знак на подкрепа за словашкото министерство на транспорта, което иска да възстанови разрешителната система за автомобилните превозвачи на ниво Европейски съюз (ЕС). Срокът за прекратяване на блокадата на контролно-пропускателния пункт все още не е известен.

Полските превозвачи също настояват за възстановяване на разрешителните за международен транспорт. Те бяха отменени по силата на споразумението между ЕС и Украйна, което влезе в сила на 1 юли 2022 г. Заради протестите на полските шофьори три контролно-пропускателни пункта на границата между Полша и Украйна работят с прекъсвания от началото на ноември. Украинските превозвачи заплашват, че ще се обърнат към съда. На 28 ноември Полша подготви проектозакон за деблокиране на контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна./БГНЕС

Тагове: