51 натровени с амоняк след дерайлирне на товарен влак край Пирот

Вагон с амоняк се обърна край Пирот, 51 души са настанени в болница, а в града е обявено извънредно положение.

Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града снощи, след като вагон на товарен влак, превозващ амоняк, се преобърна край Сопотски хан. По време на инцидента от вагона изтича газ и в атмосферата се отделя висока концентрация на амоняк, в резултат на което 51 души са хоспитализирани със симптоми на отравяне. Заради извънредното положение училищата в Пирот няма да работят днес.

Вагонът на товарния влак, превозващ амоняк, се е преобърнал около 17.30 ч. на участък от релсовия път от Пирот до село Станичене, близо до Сопотски хан, съобщиха от сръбското вътрешно министерство.

RTS съобщи, че инцидентът е станал при дерайлиране на група от 20 цистерни, „поне една от които е паднала в коритото на река Нишава, което е предизвикало бурна реакция на амоняк при контакт с водата“. Отделът за извънредни ситуации на сръбското министерство на вътрешните работи потвърди, че досега са хоспитализирани 51 души със симптоми на отравяне с амоняк, двама от които са с тежки симптоми. Седем души са прехвърлени в Университетския клиничен център в Ниш. Те са със стабилни жизнени показатели и леки химически изгаряния. От МВР призоваха гражданите, които живеят в близост до аварията, да не напускат домовете си и да не излизат на открито.

На място са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила. Заради инцидента е спряно железопътното движение по тази линия. Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по главния път. Алтернативният маршрут е през село Понор. Евакуирани са и работниците от втора смяна във фирма "Тайгър тайърс", а служителите от трета смяна няма да идват на работа.

Компанията "Сърбия Карго" съобщи и съобщи, че това е товарен влак, който се движи ежедневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац. АФП съобще, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Собственикът на онлайн портала Pirot plus Ненад Паунович каза пред H1 по-рано тази вечер, че в 30-километровия участък от Бела Паланка до Пирот се усеща силна миризма на амоняк, а видимостта е много лоша.

„Жителите на Пирот са много уплашени и никой не излиза от къщата си”, посочи Паунович./БГНЕС