52 регионални депа за битови отпадъци отговарят на нормативните изисквания

На територията на страната функционират 52 регионални депа за битови отпадъци, които отговарят на нормативните изисквания. Това заявява служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, предаде репортер на БГНЕС.

В резултат на положените усилия от общо 113 депа, към момента е приключила рекултивацията на 109 депа. Към август 2022 г. не са рекултивирани 8 депа, като към момента 4 от тях вече са с приключила техническа рекултивация.

„По отношение на оставащите четири депа в общините Дупница, Пирдоп, Перник и Кочериново, Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е предприело всички възможни действия за ускоряване и срочното приключване на дейностите по рекултивация. Проведени са срещи с кметовете на общините и е създадена организация за проследяване на постигнатия напредък, включително и извършването на ежеседмични проверки на място. Именно в резултат на максималната мобилизация и отличното сътрудничество с общините-възложители, строително-монтажните работи по проектите на общините Перник и Дупница са в изключително напреднал етап“, отбелязва министър Карамфилова, коментирайки текущото изпълнение на Националния план за управление на отпадъците 2021 – 2028 г.

По думите ѝ към настоящия момент Европейската комисия все още не е приела решение за сезиране на Съда на ЕС с искане за налагане на финансови санкции на България, като следва да се има предвид, че ЕК прилага последователен подход в своите действия спрямо държави-членки на ЕС, които не изпълняват изискванията за депонирането на отпадъци. „Комисията предлага на Съда на ЕС държавите да бъдат осъждани да заплатят кумулативно еднократно платима сума и периодична имуществена санкция, като последната да бъде заплащана до пълното изпълнение на решението на Съда“, добави тя.

Карамфилова съобщи, че отчитайки вече постановени решения на Съда на ЕС по дела, свързани с неизпълнение на изискванията на Директива 1999/31/ЕО, константна съдебна практика е на държавите-членки да се налагат кумулативно еднократно платима сума и периодична имуществена санкция. Минималните размери на еднократно платимите суми за всяка държава-членка са определени в Съобщение на ЕК от 22 декември 2022 г. относно финансовите санкции при процедури за нарушения, като минималната еднократна сума, платима от България при налагането на този вид финансова санкция, е в размер на 504 000 евро. /БГНЕС