БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху плащанията на заемите

Пандемията от коронавирус, която засегна тежко света, има сериозни последици за икономиката на Европейския съюз. Повечето държави-членки разработват извънредни програми в помощ на бизнеса и населението, които имат за цел да смекчат последиците от пандемията. Най-щедра в това отношение е програмата на Германия, която е готова да отпусне до 25% от БВП в подкрепа на своя бизнес и граждани.

В редица държави-членки се обсъжда въпроса за налагането на мораториум върху плащанията по кредитите. Тъй като заради самоизолацията и карантината, наложена в редица страни-членки, е затруднено нормалното функциониране на стопанската дейност, на дневен ред бе поставен въпросът за временното отлагане на плащанията по заемите. В тази връзка трябва особено да се подчертаят навременните действия на Европейския банков орган. За първи път революционно и навреме той взе решение да отмени и смекчи много от регулациите, които досега се изискваха от всички търговски банки в Европейския съюза, а не само в еврозоната. Това дава възможност на банките да се чувстват много по-свободни при преговорите със своите клиенти. Целта е да се подобри състоянието на платеца и едновременно с това да не се стига до ръст на лошите кредити, което пък на свой ред удря по самия имидж на търговските банки. Българската народна банка заедно с Асоциацията на търговските банки се заеха миналата седмица да реализират тези изисквания на практика. Централната банка постави срок от 5 дни, който изтича днес. Асоциацията е подготвила план за мораториумите върху кредитите на гражданите и фирмите. Той ще включва, според предварителната информация, всички задължения обслужвани редовно до 1 март. Срокът за кандидатстване ще бъде до края на юни и самото отсрочване ще бъде само за 6 месеца. Тук основният въпрос, който следва е за колко месеца е необходима тази мярка. В повечето европейски страни се обсъждат до 12 месеца. Всички са наясно, че периодът на мораториума не може да трае до безкрай, защото тогава ще се наруши стабилността, а тази дума има много дълбок смисъл именно при банките. Но в същото време България е сред страните от ЕС, която може да си позволи един по дълъг срок. В полза на едно такова по-щедро предложение от страна на търговските банки говори тяхното състояние и третирането на отлагането на вноските от надзора. При сегашното състояние на банките периодът може да бъде доста дълъг до 1 година, ако БНБ разреши това отлагане и да не превръща кредитите в лоши, защото това би разрушило добрата капиталова адекватност на банките. Друга причина в полза на един по-дълъг период на мораториум върху заемите е това, че банките са в много по-добро състояние спрямо предишната финансова криза от 2008-2009 г.

В Европейския съюз също могат да се срещнат примери, където въпросът за мораториума се решава в полза на един по-дълъг период от време. Това са страни, които са важни търговски партньори на България и крупни инвеститори в нашата икономика, а също така страни с близки до нас параметри. В първия случай става дума за Италия и Австрия, а към втория спада Румъния. Още в самото начало на кризата с коронавируса, който засегна изключително тежко Италия, Рим взе решение на 17 март да отпусне пакет от 25 милиарда евро. Този пакет наред с месечна субсидия от 600 евро за 5 милиона работници, включително тези, които са самонаети, включи мораториум върху изплащането на заеми за малки и средни предприятия, включително ипотечни. На 3 април Австрия въведе задължителен мораториум върху плащанията по заемите за потребители и малки компании, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката покрила приблизително 3 милиона кредита, обяви финансовият министър Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс. Държавата също така ще гарантира 90% от заемите на компании в размер до 120 милиона евро или на тримесечния им оборот. Тази помощ обаче идва със забрана на изплащане на дивиденти за една година и изискване за "строго ограничаване" на плащанията на бонуси за членовете на бордовете. Нашата северна посестрима Румъния, с която България върви в група от влизането си в ЕС, също се скланя в посока на по-дълъг период на „кредитна ваканция“. Неотдавна финансовият министър Флорин Къцу обяви във Фейсбук, че е постигнал съгласие с Националната банка и с банковата система да отложат плащанията на вноски по заеми за 9 месеца. Тази мярка ще важи за всички румънци, които искат отсрочка - както физически, така и юридически лица. Отлагането може да бъде поискано писмено и изпратено онлайн до банките. Според Къцу Румъния трябва да мисли не толкова за този 9-месечен период, а за намирането на решение след това. Това негово изказване, което впрочем се споделя и от повечето прозорливи европейски държавници, бизнесмени, банкери и интелектуалци показва, че борбата с коронавируса ще бъде продължителна и няма да трае само няколко месеца или в рамките на обявените вече и удължени извънредни положения в европейските страни. Трябва да помислим за спасяването в дългосрочен план на бизнеса и гражданите и това може да стане като всеки внесе своята лепта и се откаже от егоистичното преследване на собствените си интереси в името на общото спасение. /БГНЕС