За рождения си ден Елизабет II праща по пощата монети на заслужили британци

Кралицата на Великобритания Елизабет II за първи път в нарушение на вековните традиции раздаде почести не лично, а по пощата заради коронавируса, съобщава „Таймс“.

Намираща се в изолация в крайградската си резиденция - замъкът Уиндзор, кралицата е изпратила на 94 мъже, включително на 100-годишния Бил Алън, и на 94 жени, специално изсечени монети, изразявайки "дълбоко съжаление" за невъзможността да се проведе самата церемония, датираща от средните векове.

Броят на избраните получатели е свързан с рождения ден на кралицата, която на 21 април ще навърши 94 години. Елизабет II отдава почести на поданиците си, както сама тя отбелязва в писмо до всеки адресат, „като едно от най-важните си задължения като суверен“.

Връчването трябваше да се извърши на Велики четвъртък, 9 април, в параклиса „Свети Георги“ в замъка Уиндзор. На церемонията кралицата по традиция връчва на всеки гост два кожени портфейла - бял със специално изсечени монети, които не са в обращение, и червен с обикновени монети на стойност 5 паунда.

„Знам, че вие, като получатели на монетите, ще бъдете също толкова силно разочаровани като мен, че церемонията няма да се състои, въпреки че ние разбираме нуждата от такова решение при сегашните обстоятелства“, подчертава Елизабет II в писмото. „Но това не означава, че вашият безценен принос в делата на общността ще остане незабелязан и аз изпращам този щедър подарък, за да ви благодаря за вашата християнска служба“.

Елизабет II се възкачи на престола през 1952 г. на 25-годишна възраст. През септември 2015 г. тя задмина рекорда на кралица Виктория по продължителност на заемане на трона, възлизащ на 23 226 дни, 16 часа и 23 минути и се превърна в най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания. /БГНЕС