58% от германците искат Турция вън от НАТО

След нахлуването на Турция в Сирия, ново проучване на общественото мнение показа, че 58% от германците искат да изгонят Турция от военния съюз НАТО.

В рязък контраст с подкрепата на германския външен министър Хайко Маас за запазването на членството в НАТО за Турция, нова анкета показа, че ясно мнозинство от населението на Германия иска Турция да бъде изгонена от Организацията на Северноатлантическия договор и желае икономическите санкции и забраните за износ да бъдат наложени на Анкара. Проучването е проведено от YouGov по поръчка на ДПА. В него са участвали над 2000 души, които са интервюирани между 25 и 28 октомври. Само 18% от анкетираните са против изгонването на Турция от НАТО. Според проучването 61% от анкетираните искат правителството на канцлера Ангела Меркел да заеме по-настоятелна позиция, включително икономически санкции срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Проучването показа, че 69% от германците подкрепят пълна забрана на износа на оръжие за Турция. Изключването на Турция от НАТО би наложило промени от страна на европейските и северноамериканските държави-членки.

Споразумението за НАТО, което беше прието през 1949 г., не предвижда изгонване на страна-членка. Вестник „Ди Велт“ съобщава, че германската левица иска на Турция да бъде забранено да бъде част от НАТО. Ръководителят на Социалдемократическата партия в Бундестага Ролф Мюценич също постави въпросителна върху продължаващото членство на Турция в НАТО. Германският външен министър заяви в събота по време на посещението си в Анкара, че „Турция е и остава важен съюзник на НАТО за Германия. Ердоган е изправен пред широка критика за нахлуването на страната си в Сирия и предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени срещу сирийските кюрди. /БГНЕС