59 жертви на пътя само през септември

Отчетохме спад на произшествията с ранени и загинали участници в движението през септември. Въпреки това 59 души са загубили живота си в рамките на месеца. Висок е броят на инцидентите с пешеходци, велосипедисти, мотористите – 9 пешеходци са загинали и 2 велосипедисти, обобщи черната статистика инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата, предаде репортер на БГНЕС.

Инспекторът съобщи, че в страната вече тече специализирана полицейска операция за спазване на правилата както от пешеходци и велосипедисти, така и от водачи, които не дават предимство.

Пътна полиция отчита, че в интервала между 16 и 19 часа възникват най-много пътнотранспортни произшествия – това е около два пъти повече, отколкото в сутрешните часове.

Инспектор Близнаков призова водачите на леки автомобили да се стремят да променят начина си на каране, а пешеходците да използват видими елементи по дрехите си, което да ги отличава в тъмните часове.

С оглед предстоящия уикенд отново ще бъдат извадени всички технически средства за отчитане на скорост на пътя, каза още той на брифинг пред журналисти близо до НСА в Студентски град.

Гражданите, които използват тротинетки следва да се запознаят с нормативната уредба и да се движат така, както е оказано в закона, заяви още Близнаков и припомни, че тротинетките нямат право да се движат по пътища, където е разрешено движение с над 50 км в час. Санкции се налагат и на придвижващите се с такъв вид транспорт. /БГНЕС