6 български банки в Топ-100 в ЦИЕ

Шест български банки се нареждат в Топ-100 на най-големите финансови институции в Централна и Източна Европа. ДСК, Първа инвестиционна банка и ОББ отбелязват сериозен напредък в класация спрямо миналата година. Тя е съставена от рейтинговата агенция РИА Рейтинг по поръчка на водещия руски финансов сайт Прайм.

Българските банки, които са включени в престижната класация, са: „УниКредит Булбанк“ - 42 място; ДСК – 57 място, Обединена българска банка – 69 място, Първа инвестиционна банка – 76 място, Пощенска банка – 88 място и клонът на „Райфайзен“ в страната ни, който е на 91 място.

Родните банки подобряват своите позиции спрямо класацията от 2018 г. Най-голям скок има при ОББ с цели 27 позиции нагоре. Тя е показала най-добрата динамика сред Топ-100 през 2018 г. Нейните активи са нараснали с 46% до 6,6 милиарда долара. Около 90% от приръстът на активи на тази банка се обяснява с обединението й с друга българска банка – Сибанк.

Значително подобряват своите позиции в рейтинга ДСК и Първа инвестиционна банка, първата се изкачва с 10 места нагоре, а втората – с 6 места.

Данните за класацията са взети от публичната финансова отчетност на банките, статистическите бюлетини, други публикации на търговските и централните банки. В изследването са анализирани финансовите показатели на банките от 14 държави: България, Беларус, Унгария, Казахстан, Латвия, Литва, Естония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Украйна и Чехия. В рейтинга са попаднали най-големите банки на 13 държави от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. Минималният праг за влизане в класацията е 4,3 милиарда долара активи.

Сред стоте най-големи финансови институции в ЦИЕ има 28 руски бани, 16 полски, 11 чешки и 10 унгарски. Непосредствено след тях петото място е разделено от България и Румъния, като всяка от тези две държави е представена с по 6 банки.

Най-голямата банка в ЦИЕ в началото на 2019 г. е руската „Сбербанк“, чиито активи към 1 януари 2019 г. възлизат на 449 милиарда долара. Втора по размер на консолидираните активи е ВТБ с 212 милиарда долара. В първата тройка влиза още една руска банка „Газпромбанк“ с активи 94 милиарда долара.

В първата десетка влизат три полски банки /PKO Bank Polski, Santander Bank Polska и Bank Pekao/, две чешки /Česká spořitelna и ČSOB/ и една унгарска /OTP банк/. Най-голямата полска банка PKO Bank Polski е четвърта с активи от 86 милиарда долара. Унгарската ОТП банк, която притежава в България ДСК, е на 8 място с активи от 52 милиарда долара.

Всички страни са достатъчно добре представени в класацията, имайки предвид различията помежду им като население и обем на икономиките. За сравнение обемът на руската икономика по паритет на покупателната способност /БВП по ППС/ за 2018 г. е 4,2 трилиона долара, а общият обем на икономиките на останалите страни в рейтинга е 4,1 трилиона долара. По тази причина не е учудващо, че руските банки са заели първите три места. Икономиката на Полша е втора по обем с 1,2 трилиона долара БВП. Закономерно тази страна е и втора по брой на банките в рейтинга. В първата тройка влиза Румъния, чийто БВП за 2018 г. възлиза на 0,52 трилиона долара, но страната е представена само от шест банки и е пета в класацията, като дели това място с България.

Ако сравняваме по съотношение на обем на БВП и брой на банките, България, Унгария, Чехия и Словакия имат добре развит финансов сектор.

Динамиката на активите на банките от ЦИЕ през 2018 г. е умерено-негативна. По-конкретно, съвкупните активи на Топ-100 банки в доларово изражение са намалели с 1,5% до 2,25 трилиона долара към 1 януари 2019 г. За сравнение, обемът на сумарните активи на Топ-100 банки е малко по-малък от активите на 9 най-голяма банка в света – БНП Париба. Следователно финансовата мощ на банките от Централна и Източна Европа, макар и значителна, но съществено отстъпва на най-големите банки в света.

Основната причина за намаляване на сумарните активи на банките в рейтинга през 2018 г. е валутното преоценяване заради отслабването на валутите на страните в класацията. Ако изключим валутните колебания, тогава активите щяха да нараснат с 11,9%. По страни най-голям приръст на реалните активи се наблюдава при руските и българските банки. Активите на българските банки в национална валута са нараснали с 13,2%. /БГНЕС