6 хиляди души чакат за българско гражданство

Шест хиляди души чакат за получаване на българско гражданство. Процедурата по получаването на удостоверения с Указ на президента се забави, тъй като и преди имаше голям брой Укази, по които не са издадени необходимите удостоверения. Към края на май чакащите да получат такова Удостоверение, е около шест хиляди души, съобщиха за БГНЕС от Министерството на правосъдието.

На 28 май МП съобщи, че от 31 май 2021 г. Министерството на правосъдието ще осигурява свободен прием на граждани за получаване на удостоверения в изпълнение на указ за придобиване на българско гражданство с цел преодоляване на създалото се забавяне поради лошото администриране. Въведе се възможност, освен за запазилите дата и час чрез автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство“ за конкретния ден, да бъдат обслужени и други граждани при дадени правила.

„Лошото администриране и натрупването на чакащи граждани е заради несъобразяване на свободните часове за електронно записване, и постъпващите Укази. Това е довело до голямото забавяне във времето. Например, към 26.05.2021 г. са запълнени всички часове за записване за обслужване до м. март 2022 г.”, допълниха от Министерството на правосъдието в отговор на въпрос от БГНЕС.

За периода от 31.05.2021 г. до 08.06.2021 г. от дирекция „Българско гражданство“ са издадени общо 1 070 удостоверения за гражданство.

От Министерството увериха, че работят за увеличаване на броя на часовете за обслужване, които могат да бъдат резервирани по електронен път. И обещават, че с новите мерки огромното чакане ще бъде преодоляно. /БГНЕС