60 години Джеймс Бонд: Култови артикули на търг, нов 007, нови врагове на MI6

От каскадьорският автомобил Aston Martin DB5 до костюми, носени от Даниел Крейг в последното приключение на Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" - редица реквизити и емблематични вещи на Джеймс Бонд се предлагат на благотворителен търг тази седмица, когато се навършват 60 години от създаването на филмовата поредица.

Артикулите са изложени от аукционна къща Christie's в Лондон на благотворителния търг "Шестдесет години Джеймс Бонд". Търгът на живо с 25 лота ще се проведе утре, 28 септември, а онлайн търгът с 36 предмета вече е в ход и ще приключи на 5 октомври - Денят на Джеймс Бонд и датата на световната премиера на първия филм за Бонд "Д-р Но", състояла се през 1962 г.

Аукционната къща се надява, че продажбата ще събере повече от 3 милиона евро, като приходите ще бъдат разпределени между 45 различни благотворителни организации, съобщи Евронюз.

"Всички обичат Джеймс Бонд. Всеки от нас е израснал с Джеймс Бонд в някаква степен. Всеки има онзи спомен от детството, от времето, когато е видял за първи път Джеймс Бонд по телевизията, когато е отишъл на премиерата на нов филм. Така че той просто е оставил по нещо у всеки", казва Ейдриън Хюм-Сайър, директор на Christie's и ръководител на продажбите.

Какво се продава на търга?

Някои от предметите, които се предлагат за продажба, са от стари класики - например яйцето Фаберже от филма "Октопуси" на Роджър Мур от 1983 г., което се очаква да достигне цена между 6700 и 11 200 евро.

Сред другите лотове са подписана филмова клапа от "Смъртта може да почака" с прогнозна цена до 7 800 евро, както и различни костюми, носени от Даниел Крейг във филма, оценени на около 16 800 евро до около 22 400 евро.

Но звездата е Aston Martin. Бъдещият му собственик ще се нуждае от златни кюлчета, за да си го позволи, тъй като цената му се оценява на до 2,2 млн. евро.

Но Хюм-Сайер казва, че това е много специален автомобил, който заслужава цената си.

"Очевидно е, че освен Aston Martin DB5 няма друг автомобил, който да е толкова неразривно свързан с Джеймс Бонд. Но специално този автомобил е невероятно творение", казва той. "За филма бяха произведени няколко такива автомобила, но тези каскадьорски коли бяха произведени по такъв начин, че да са способни на неща, които оригиналният DB5 никога не би могъл да направи. Така че този автомобил е произведен специално за използване на снимачната площадка. Това не е шосеен автомобил, но има супер джаджи."

Други превозни средства също са част от търга, като каскадьорския мотоциклет Triumph Scrambler 1200 XE от "Смъртта може да почака", оценен на приблизително 33 600 евро, както и миниатюрния каскадьорски модел BMW 750IL с умишлени повреди от "Винаги ще има утре", оценен на приблизително 11 200 евро.

Нов Бонд и нови врагове

"Смъртта може да почака" е последното участие на Даниел Крейг в ролята на агент 007 и откакто актьорът сложи смокинга и грабна пистолета Walther PPK, се спекулира кой ще го замести, като за следващия шпионин на MI6 се спрягат звезди като Идрис Елба и Том Харди.

Джеймс Бонд отдавна се бори с руски врагове, но след реалното нахлуване на Русия в Украйна продуцентите смятат, че може и да изберат различен път за следващия враг на 007.

Какво знаем за бъдещия 007?

Не много. Той ще бъде добре пазена тайна до обявяването му, вероятно към края на следващата година.

И все пак, макар да не е взето решение кой ще бъде следващият Джеймс Бонд, разгорещените спекулации относно заместника на Крейг продължават, а кастингът бе косвено споменат от продуцентите на Бонд Броколи и Уилсън. Те разкриха, че Джеймс Бонд 26 ще бъде преоткриване на култовия франчайз и обсъдиха перспективите за кастинг за нов Джеймс Бонд и колко дълъг ангажимент ще изисква ролята.

"Когато избираме Бонд, това е ангажимент за 10-12 години", казва Броколи.

Те добавят, че повечето млади актьори мислят, че искат да бъдат Бонд, но не разбират напълно ангажимента. "Много хора си мислят, че би било забавно да се снимат", казва Броколи. "Е, това не е точно така."

Така че можем да очакваме преоткриване, продължаване на образа на по-човешкия Бонд и ангажимент за повече от десетилетие, който на пръв поглед елиминира настоящите потенциални кандидати като Хенри Кавил, Том Харди, Том Хидълстън и Идрис Елба, предвид възрастта им и вероятното им желание да не бъдат обвързани с един франчайз през следващото десетилетие.

Ролята най-вероятно ще бъде поверена на някой на около 30 години, което поставя като далеч по-вероятни кандидати Кит Харингтън от "Игра на тронове" (35 г.), Джонатан Бейли от "Бриджъртън" (34 г.), Реге-Джийн Пейдж (34 г.), Хенри Голдинг от "Луди богати азиатци" (35 г.) и Ричард Мадън от "Вечните" (36 г.). /БГНЕС