60-годишният Джими Уайт се класира за осминафиналите в Германия

Легендата на снукъра Джими Уайт изравни 30-годишен рекорд, след като победи китаеца Исун Пън с 5-1 в мач от първия кръг на основната схема на Германския Мастърс. По този начин 60-годишният Уайт се превърна в най-възрастния играч, достигнал осминафиналите на ранкинг турнир, от Еди Чарлтън през 1992-ра година насам. По ирония на съдбата Чарлстън прави това на турнира Бритиш Оупън, спечелен именно от Уайт.

Джими Уайт бе в България в края на миналата година

Уайт, който през ноември се класира за основната схема на Шампионата на Обединеното кралство, се намира в добра форма и победи в квалификациите в Германия Марк Джойс (5-3) и Мартин Гулд (5-2), след което игра много силно срещу Пън и му даде само един фрейм. По този начин Вихрушката си уреди среща с 12-ия в световната ранглиста Джак Лисовски, който разби друг китаец - Джан Анда, с 5-0. "Нямам търпение за този мач, Джак играе прекрасен снукър, страхотно е да го наблюдаваш. Това е перфектната арена да се изправя срещу младок като Джак", сподели Уайт, който допълни, че голямата му цел е да стигне до основната схема на Световното първенство в Шефилд през пролетта.

Ветеранът в Тура разкри и част от рецептата за добрите си игри в последно време. "Синът ми работи с мен на пълен работен ден. Той е също толкова ентусиазиран като мен, така че масите винаги са чисти и гладки. Не ми дава да тренирам по-малко от два до четири часа на ден. Тренирам различни аспекти на играта си, включително и сейфти, което преди не правех толкова много. Просто се наслаждавам на играта", коментира Уайт.

Джими Уайт е едно най-големите имена в историята на снукъра, като той е достигал финала на Световното първенство шест пъти през 80-те и 90-те години на миналия век, но всеки път губи, като има четири поражения от Стивън Хендри. Той има десет ранкинг титли и е печелил Шампионата на Обединеното кралство и Мастърса, като има 21 сезона в топ 16 на ранглистата и над 320 сенчъри брейка. /БГНЕС

Категории: