60 ОУ чества 180 години от своето основаване

Училище "Св. Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски чества 180 години от своето основаване, което го прави едно от най-старите училища както в София, така и в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

60 ОУ е създадено в средата на XIX век като едно от първите светски училища в България. Това става през 1842 на 1 септември – Симеоновден, припомнят от училището. Тогава, в една малка стаичка, прилепена до задната страна на селската механа, будният и родолюбив поп Георги Величков събира група момчета и започва да ги дарява със знания.

Строежът на първата училищна сграда започва през 1881 г. и завършва през 1902 г. През 1897 г. излиза Закон за задължително първоначално образование. Поради липса на училища, деца от съседните села Орландовци, Малашевци, Куманица /Кубратово/, Обрадовци идват в Биримирското училище, където вече учители са синът на поп Георги - Петър Попгеоргиев и Георги Нолев от село Биримирци. До Освобождението дейността на училището е укривана от официалната власт, защото гръцкото духовенство настоява учебният процес да се води на гръцки език. През 1919 г. училището се превръща в прогимназия. Помещава се в сградата, в която сега е здравната служба на квартала. От 1938 г. към училището е открита и безплатна трапезария за 20 крайно бедни деца от селото.

За популяризиране на образованието в Биримирци и околните села са работили цяла плеяда всеотдайни учители, ръководени от директори като Иван Евтимов, Димитър Колев, Борис Дончев.

От 1959 г. до 1992 г. директор на училището е Ненко Стоев. По негово време е построена новата училищна сграда между селата Биримирци и Обрадовци. Строежът започва през 1962 г. и завършва през 1964 г. През 1965 година на 1 септември новата училищна сграда посреща своите първи ученици в просторния си двор. През 1972 г. по повод 130-годишния си юбилей за своята цялостна дейност в областта на образованието 60 ОУ е удостоено с орден "Кирил и Методий" І степен.

Към настоящия момент директор на училището е Илияна Кръстева. /БГНЕС

Тагове: