60 пожарникари, 6 хеликоптера и 7 самолета гасят над 50 пожара в Гърция

Гръцките пожарникари се борят с десетки горски пожари въпреки силния вятър, съобщиха властите, след като крайбрежно село трябваше да бъде евакуирано.

Летовниците и местните жители бяха сред 500 души, които избягаха от село Ниборио на остров Евия, след като голям пожар прониза гората в събота.

„Огънят с помощта на вятъра се премести на юг и в резултат на това отговорният служител на пожарната помоли за превантивна евакуация на жителите на Ниборио“, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас в телевизионен брифинг за извънредната ситуация в събота след 51 декларирани пожара.

Четири пожара, всички в райони със суха трева, също горяха едновременно на различни места в градовете Елефсина и Аспропиргос в западната част на Атика, а горски пожар във Варнавас, в североизточната част на полуострова, бушуваше, без да заплашва домовете.

60 пожарникари и 23 пожарни коли се справят с пожарите, подкрепени от 6 хеликоптера и 7 самолета.

До неделя всички пожари бяха овладени, съобщиха от пожарната, а в Евия 57-годишен мъж беше арестуван за палеж. Според агенция ANA той е земеделски производител, който е казал на полицията, че докато се е опитвал да маневрира с колата си, искрите от отработените газове са запалили тревата и са изгорили 400 хектара растителност.

Отдел „Гражданска защита“ издаде предупреждение за висок риск от пожари днес.

Всяко лято Гърция се сблъсква с горски пожари заради сухо време, силен вятър и температури много над 30 градуса по Целзий.

През 2018 г. 102 души загинаха в крайбрежния курорт Мати, близо до Атина, в най-тежкото пожарно бедствие в Гърция.

Според ежедневник "Катимерини" 179 пожара са причинени от небрежност и 26 са умишлено подпалени през 2020 г. /БГНЕС

Категории: