61-а Стрямска механизирана бригада отбеляза 30-ата си годишнина

„За три десетилетия 61-а Стрямска механизирана бригада се утвърди като едно от най-боеспособните и емблематични формирования от състава на Сухопътните войски и на Българската армия със свой собствен значим принос към националната сигурност“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на официалната церемония по случай 30 години от създаването на военното формирование в Карлово.

Той изтъкна своевременната реакция на командването на бригадата и добрата координация с местната власт при оказаната помощ към бедстващите хора от наводненията в община Карлово. „Фактът, че военнослужещите от 61-а бригада се отзоваха така бързо на помощ в селата Богдан и Каравелово осуети човешки трагедии. Това ме изпълва с гордост, че в строя на бригадата има хора с благородни сърца, благодаря ви“, заяви адмирал Ефтимов.

Той отбеляза високите постижения на военното формирование в изпълнение на основните мисии на Въоръжените сили. Акцентира върху многобройните учения, в които военнослужещите от формированието трупат практически опит, мерят сили с колеги от страната и чужбина, работят за повишаването на подготовката си и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците. Адмирал Ефтимов подчерта десетките контингенти, сформирани на базата на личния състав на бригадата, които са доказали професионализма и воинските си качества в мисии и операции зад граница.

„В условията на сложна геополитическа обстановка все по-силен е акцентът върху военния фактор и способностите на армиите да изпълняват надеждно своите мисии по осигуряване на териториалната цялост и сигурността в национален и коалиционен формат. Поставили сме си високи цели и ще ги изпълняваме. Убеден съм, защото познавам професионализма и отговорното отношение на военнослужещите от Сухопътните войски и 61-а бригада“, заключи началникът на отбраната.

В Карлово честването на 30-ата годишнина на 61-а Стрямска механизирана бригада започна с отдаване на почести пред „Паметника на загиналите воини във войните 1912 г . – 1918 г.“. Тържествената церемония, на която бяха отличени военнослужещи за достойно и професионално изпълнение на задачите, се проведе на площад „20 юли” в центъра на града. В нея участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирите на бригадата през годините, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, представители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, на държавната и местната власт, както и на военно-патриотични организации и съюзи.

Молебен за здраве, благоденствие и успех беше отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений и свещеници от Карловската духовна околия. /БГНЕС