63 години град Елин Пелин

Втори февруари е паметен ден в историята на град Елин Пелин. Преди 63 години, на тази дата е обнародван Указ №38 на Народното събрание за признаването на село Елин Пелин за град Елин Пелин. Огласяването на указа сред населението става в читалището при препълнен салон. Тържествената част е последвана от концерт.

Кмет по това време е бил Илия Михайлов Илиев (1958-1966). Обявяването за град е последвано от създаване на градски Общински съвет, в който влизат населените места: град Елин Пелин, гара Елин Пелин, село Григорево, село Петково и село Мусачево, съобщават от общината.

Счита се, че населеното място съществува от преди 550 години, като се е именувало село Новосел, Нов сел през различните периоди. До 1950 година се е наричало село Новоселци. Преименуването му е свързано със смъртта на писателя Елин Пелин на 3 декември 1949 година, който е родом от близкото село Байлово. След кончината на писателя е проведено допитване до населението на село Новоселци за преименуване в село Елин Пелин. Указ №141/25.03.1950г. на Народното събрание утвърждава резултатите от това допитване и селото приема името на твореца. /БГНЕС

Тагове: