66% от населението на ЕС е напълно ваксинирано срещу COVID-19

Около 66% от цялото население на ЕС е напълно ваксинирано срещу коронавирус, заяви на пресконференция европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес.

"Около 66% от цялото население на ЕС е напълно ваксинирано", каза тя.

Адаптацията към новите щамове на ваксините за COVID-19, одобрени за употреба в Европейския съюз, ще отнеме около 100 дни, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Ако възникне ситуация, в която видим, че щамът Омикрон не реагира напълно на ваксинацията, тогава ще има мерки... Има възможност за адаптиране на ваксините, според учените това ще отнеме около 100 дни", каза тя.

Ръководителят на Европейската комисия припомни, че учените се нуждаят от 2-3 седмици, за да проучат новия вариант.

Възможно е да се обсъди възможността за задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Европейския съюз, заяви още на пресконференция ръководителят на Европейската комисия.

"Евентуално можем да помислим за задължителна ваксинация в Европейския съюз. Това изисква дискусия и общ подход", каза тя.

"Около 77% от възрастните са ваксинирани, а ако вземете цялото население, това са 66%. Така че една трета от европейското население не е ваксинирано, което е 150 милиона души. Това е много. Не всеки може да се ваксинира, но мнозинството може. Затова смятам, че е уместно да проведем тази дискусия сега", каза тя.

БГНЕС припомня, че вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "цялата система на ООН" подкрепя стратегията, изложена от Световната здравна организация, за ваксиниране на "40% от хората във всички страни до края на тази година и 70% до средата на 2022 г." Според данни на ООН само 12 държави със средни доходи, 27 държави с по-високи доходи и 71 държави с много високи доходи са достигнали тази граница от 40 процента сред населението си. Нито една държава, класифицирана като страна с ниски доходи, не е достигнала същото ниво. Към 25 ноември 4,15 милиарда души са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, като 3,2 милиарда от тях са напълно ваксинирани.

Според Гутериш, само "глобален план за ваксинация" може да сложи край на пандемията COVID-19 и е "неморално" неравномерното разпределение и използване на ваксини по света. /БГНЕС