664 души искат министерската оставка на Христо Проданов

660 души искат министерската оставка на Христо Проданов, който обяви, че ще настоява след 31 май да спрат всякакви помощи за бягащите от войната в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

В петиция, която се разпространява онлайн и създадена от фейсбук групата "Помощ за украинските бежанци", инициаторите заявяват, че изказването на министъра не кореспондира с емпатията, която народът ни показва, след като хиляди доброволци се опитват да помагат, да отделят от времето си и залъка си, за да не бедстват пристигащите украински майки и децата им и за да се чувстват добре приети.

Министърът на туризма Проданов ще призове повече да не се помага на бежанците

"Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война - помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза Христо Проданов в телевизионно интервю на 20 април и добави: Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Ще настоявам след 31 май тази програма да приключи".

Искащите неговата оставка и излизането му от пазара на труда припомнят, че бежанците в голямата си част са жени, деца, възрастни хора, които не владеят български. Срокът да си намерят работа е нереалистичен, казват те.

"Смятаме, че подобна нечовечност няма място в правителството ни по време на настоящата криза, която изисква от нас и от правителството ни да покажем съчувствие със страдащите. Освен това смятаме, че изказването не кореспондира с духа на една социалистическа партия, която трябва да показва солидарност и загриженост за онеправданите и страдащите, вместо да заплашва, че ще ги остави на улицата без подслон и храна. Смятаме, че г-н Проданов трябва да подаде оставка като министър и да “излезе на пазара на труда, както всичко останали”", казват авторите на петицията, под която към днешния ден са се подписали 664 души.

Държавата търси къде да настани 59 хиляди украински бежанци

БГНЕС припомня, че в четвъртък председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Оперативната координационна група към Министерския съвет, съобщи, че 59 085 са украински граждани, настанени в България към този момент. До 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени. Разработва се мярка, чрез която хора, които са намерили работа, ще могат да кандидатства за помощ за наем. /БГНЕС